ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Διάγγελμα προς τον Ισπανικό λαό απηύθυνε ο Μαριάνο Ραχόι. Ανακοίνωσε την διάλυση της Καταλανικής Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία 21 Δεκεμβρίου.
Μεταξύ των άλλων ο Ραχόϊ ανέφερε: Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής. Εμείς οι Ισπανοί ζήσαμε μια θλιβερή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας το παράλογο επιβλήθηκε του νόμου και κατέστρεψε τη δημοκρατία στην Καταλονία. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, θλιβερή και γεμάτη φόβο και άγχος.
Δήλωσε επίσης ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Τα μέτρα δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας στην Καταλονία συνέχισε.
Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
Επίσης ο Ραχόϊ ανακοίνωσε την αποπομπή των εκπροσώπων της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο των καταλανικών αντιπροσωπειών σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
Ο Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι έχει τη στήριξη του Σοσιαλιστικού και του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos.


Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε  η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Η Γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ισπανία και στηρίζει όπως ανακοίνωσε την κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού.

 Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. 

 Η Αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη, τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Η ΕΕ επιμένει ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αφορά αποκλειστικά την Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 
Οπως μετέδωσε το Associated Press, ανώτατοι εισαγγελείς της Ισπανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν ποινική δίωξη για εξέγερση στον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν και το συμβούλιό του. Σύμφωνα με τον Ισπανικό νόμο, προβλέπεται 30 χρόνια φυλάκιση ως ανώτατη ποινή.
Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος τύπου της γενικής εισαγγελίας της Ισπανίας.

Σχόλια