ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ



Οι μπουλντόζες εμφανίστηκαν και γκρεμίζουν σπίτια των Ελλήνων στην Χιμάρα. Η Ελληνική Μειονότητα στη Βόρεια Ηπειρο σβήνει.....
Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Χιμάρα έχει αποκλειστεί από πολυάριθμες δυνάμεις της Αλβανικής αστυνομίας, ενώ έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι κατεδαφίσεις. 
Οι κατεδαφίσεις γίνονται επιλεκτικά και αφορά μόνο τους Έλληνες της Χιμάρας.
 Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας έγραψε, αναφερόμενος στην αστυνομική επιχείριση που βρίσκεται σε εξέλιξη: Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία βρίσκεται σε καθεστώς διωγμού απ’ την αυταρχική και αλαζονική κυβέρνηση του Εντι Ράμα. Με επιδεικτικό τρόπο δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, αφού στις σημερινές κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα, παρά τη διεθνή διάσταση που έλαβε το θέμα, δεν εφαρμόστηκαν ούτε ούτε οι προβλεπόμενες απ’ το νόμο διαδικασίες.


Η έφοδος στις 4:00 τα ξημερώματα, σήμερα 31η Οκτωβρίου 2017, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα κατεδαφίσεων ξυπνούν θλιβερές μνήμες του παρελθόντος.
Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΆ καταγγέλλει τις τακτικές εκφοβισμού και εκδίωξης του Ελληνικού στοιχείου απ’ τις πατρογονικές του εστίες, που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός της Άλβανίας και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και τον Διεθνή παράγοντα να εντείνουν τις προσπάθειες για την προστασία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, πιέζοντας την Άλβανική Κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και την κοινή λογική.
Στις 6:00 το πρωί εμφανίστηκαν οι μπουλντόζες στο κέντρο της Χιμάρας οι οποίες συνοδευόταν από το ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Πρόκειται για μια κίνηση αιφνιδιασμού ώστε οι κάτοικοι να μην μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα.
Παρόμοια τακτική η Αλβανική κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει και στην κατεδάφιση της εκκλησιάς του χωρίου Δρυμάδες.
Οι κάτοικοι της Χιμάρας αμύνονται των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων με τον Εθνικό Ύμνο αναφέρει το himara.gr
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, του κομματικού βραχίονα της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης Ομόνοια, και βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει από τη Χειμάρρα ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στοχεύει στον εκτοπισμό των Χειμαρριωτών κατοίκων.
Σύμφωνα με τον κύριο Ντούλε, οι κάτοικοι που θίγονται από τις κατεδαφίσεις των κτιρίων δεν αποζημιώνονται, ενώ μοναδική λύση για εκείνους παραμένει ο εκτοπισμός, ό, τι επιθυμεί και μεθοδεύεται ο πρωθυπουργός. Χωρίς κανένα έγγραφο νομικής ισχύος, χωρίς να γίνει σεβαστή καμιά διαδικασία, δημιουργεί καταστάσεις σαν αυτή που βλέπετε.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ....
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Χειμάρρα και η Ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προστασία τόσο των μειονοτικών, όσο και των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία ακριβώς αυτών των δικαιωμάτων είναι διαρκής και συνεχής», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας», σημείωσε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε: «Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».
Την καταδίκη της για τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Αλβανίας εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και καλεί τον, Έντι Ράμα, να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να σεβαστεί τους Ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας.

Σχόλια