ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΛΑΟΥΣ


2,26 εκατομμύρια Καταλάνοι ψήφισαν. 5,31 εκατ. είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της αστυνομικής βίας. Η συμμετοχή ανήλθε τελικά στο 42%. Η τοπική κυβέρνηση  ανακοίνωσε πως το αποτέλεσμα άλλαξε διότι είχαν κλαπεί ψήφοι απο την αστυνομία, που πήρε κάλπες απο εκλογικά κέντρα. Ανεξαρτησία ψήφισε το 90% στο δημοψήφισμα που... δεν έγινε κατά την άποψη της Ισπανικής κυβέρνησης. 



Αστυνομική βία εναντίον μικρών και μεγάλων, μάχες σώμα με σώμα, αίματα και ξυλοδαρμοί. Συνολικά πρός το παρόν 844 τραυματίες  ο απολογισμός της προσπάθειας των Καταλανών να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.
Η Ισπανία πλέον βρίσκεται σε βαθιά κρίση. 
Η τοπική αστυνομία Mossos δεν έλαβε μέρος στις ταραχές ενώ κατηγορείται από τη Μαδρίτη ότι δεν εκτέλεσε την εντολή να σφραγίσει κτήρια που προορίζονταν για εκλογικά κέντρα και απειλείται με ποινές.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times η καταλανική κυβέρνηση έκανε χρήση ενός application στο οποίο είχαν πρόσβαση τα 2.300 εκλογικά κέντρα. Η  Μαδρίτη επενέβη με το υπουργείο εσωτερικών να αναφέρει ότι η αστυνομία με κυβερνοεπίθεση έκλεισε την εφαρμογή. Σε κάποια εκλογικά τμήμαται η εφαρμογή λειτούργησε με προβλήματα. Κάποια εκλογικά τμήματα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν χαρτί και μολύβι.
Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμοντ, σε τηλεοπτικό του μηνυμα είπε μεταξύ των άλλων: Αυτήν την ημέρα της ελπίδας και των παθών, οι πολίτες της Καταλονίας κέρδισαν το δικαίωμα να έχουν ένα ανεξάρτητο κράτος υπό τη μορφή μιας δημοκρατίας. Η κυβέρνησή μου, τις επόμενες ημέρες θα στείλει τα αποτελέσματα της σημερινής  ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο του δημοψηφίσματος.       


Το Ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί και  θα λογοδοτήσει στα Διεθνή δικαστήρια, δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως επαγγελματική και ανάλογη των περιστάσεων.
Εμπορικές ενώσεις και σύλλογοι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κήρυξαν γενική απεργία στην περιοχή για αύριο 3 Οκτωβρίου.




Σχόλια