ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ


O Iσπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε από το  Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας να κρίνει παράνομη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Και αυτό δεν του χάλασε το χατήρι! Ακύρωσε το νόμο που ενέκρινε το Καταλανικό κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Καταλανικό Κοινοβούλιο που ενέκρινε την κατάθεση του νόμου για το Δημοψήφισμα. Και όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος, την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου και για νομική ασυμβατότητα του νόμου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέστειλε και προσωπικές ενημερώσεις στους 947 δημάρχους της Καταλονίας και 62 αξιωματούχους καθώς και στα Καταλανικών κρατικών ΜΜΕ, υπενθυμίζοντάς τους πως το καθήκον τους είναι να υπακούσουν στις αποφάσεις και να μη συμμετέχουν στο δημοψήφισμα. Εαν δε συμμορφωθούν με τις υποδείξεις θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος.

Η αντίδραση απο την άλλη πλευρά του Κοινοβουλίου της Καταλονίας ήταν άμεση: Η Δημοκρατία δεν αναστέλλεται απάντησε, καλώντας του πολίτες να υποστηρίξουν τον νόμο που ψήφισε η Τοπική Βουλή.

Σχόλια