ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ. Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ


30 εκατ. και πάνω οι Κούρδοι που ζουν διασκορπισμένοι κατά κύριο λόγο στο Ιράκ, στην Συρία την Τουρκία και το Ιράν. Η τέταρτη μεγαλύτερη εθνότητα στην Μέση Ανατολή. Ο κύβος ερρίφθη. Παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας και της Τεχεράνης, η προσέλευση των Κούρδων στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο Β. Ιράκ ήταν μαζική. 12.072 εκλογικά τμήματα στήθηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν και στις διαφιλονικούμενες ζώνες.
ΗΠΑ και ο ΟΗΕ κρατούν αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι στη δεδομένη στιγμή η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή.  Οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα είχαν σχηματιστεί αρκετές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις 8.00 σήμερα το πρωϊ.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα ανακοινωθεί  την Τρίτη και θεωρείται εκτός απροόπτου αναμενόμενο, καθώς τα 3,9 εκατ. των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι θα τεθούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της ανεξαρτησίας. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του KRG διαμηνύει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα οδηγήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά έχει ως στόχο να αποτελέσει το εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη. 
Εν τω μεταξύ  το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με τον Ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατά το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, κατόπιν αιτήματος  της Ιρακινής κυβέρνησης. Χαρακτήρισε δε έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διοργάνωσε η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών.
 Η Τουρκία έχει επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στο συνοριακό πέρασμα Χαμπούρ στα βόρεια του Ιράκ, χωρίς όμως να απαγορεύσει τη διέλευση.
Έστειλε όμως νέο μήνυμα, πριν από λίγο, δια στόματος Ερντογάν ότι δεν θα δεχθεί κράτος τρομοκρατών στα σύνορά της.

Σχόλια