ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ


Το 93% στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθές στο Ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, όπως μεταδίδουν τα κουρδικά ΜΜΕ. Βέβαια είναι πολύ νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα, αφού έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής περίπου 300.000 ψήφοι από τα συνολικά 3,3 εκατομμύρια. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.

Ενδεικτικά έως τώρα αποτελέσματα, μόλις το 2% στην πόλη Αμαντίγια των ψηφοφόρων στην πόλη Αμαντίγια τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτησίας, το ΝΑΙ συγκέντρωσε το 99% των ψήφων στην Άκρι, το 96% στη Σακλάουα, το 95% στη Χαλάμπτζα, το 90% στην Κάλαρ, ενώ στην πόλη Ντουχόκ το ΟΧΙ έφθασε το 14%.
Η αντίδραση απο την άλλη πλευρά ήρθε δια στόματος του πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι: Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα.
Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.
Ο Μπαρζανί, απέρριψε την ανησυχία των γειτόνων του Ιράκ,του Ιράν και της Τουρκίας, ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.
Επίσης δήλωσε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ενότητας της χώρας. Οι Κούρδοι του Ιράκ συνέχισε, θα επιδιώξουν καλές σχέσεις με το Ιράν και την Τουρκία ακόμη και εάν αυτές δεν το ανταποδώσουν.

Σχόλια