ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ.

Τη σύγκληση της ομάδας Eθνικής ασφάλειας ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η έκτη πυρηνική δοκιμή με εξελιγμένη βόμβα υδρογόνου απο την Β. Κορέα τα ξημερώματα ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Κορεατική χερσόνησο.

Σύσσωμη η Διεθνής κοινότητα καταδίκασε το γεγονός, με τη Νότιο Κορέα να ζητά την πλήρη απομόνωση του καθεστώτος της Πιόνγιανγκ.

Κίνα και Ρωσία πραγματοποιούν ελέγχους για να μετρήσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε. Οι δύο πολιτικοί άνδρες αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Β. Κορέας, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χ.Ρ Μάκμάστερ δήλωσε στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα. 

Για τις εξελίξεις συζήτησαν τηλεφωνικά Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν με την Γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη νέα πυρηνική δοκιμή και συμφώνησαν στο ότι η Διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά. 

Δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά Ν. Κορέα, με τον πρόεδρο Μουν Τζε Ιν να επισημαίνει ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα.

Αξιωματούχοι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές της χώρας. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS,  ο σεισμός που καταγράφηκε ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Ρωσία εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιόνγιανγκ. Ειδικοί που μέτρησαν τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ρωσική Άπω Ανατολή ανακοίνωσαν πως βρίσκονται στα κανονικά επίπεδα. Κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.


Σχόλια