ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ


Η Αμερικανική έκδοση Foreign Policy γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων στις κουρδικές ομάδες Λαϊκής Υποστήριξης YPG, αλλά και σε άλλους οργανισμούς που μάχονται κατά του ISIS.

Δύο ανεξάρτητες οργανώσεις, το Πρόγραμμα Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς και το Balkan Investigational Journalism Network ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν παρατυπίες σε ένα νέο προγραματισμό σχετικά με την ενίσχυση ομάδων στη Συρία. 
Σύμφωνα με τις εκθέσεις, το Πεντάγωνο έχει παραδώσει όπλα στις ένοπλες ομάδες στη Συρία, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οπως αναφέρει ο echedoros-a.gr., σύμφωνα με τον Ναλάν Κοτσάκ από το ‘Habertürk’, το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι νόμιμη βάσει εγγράφων, αλλά δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, επειδή οι εταιρείες από τις οποίες αγοράζονται τα όπλα δεν γνωρίζουν που κατευθύνονται. Οι ΗΠΑ αφαιρούν από τα επίσημα έγγραφα τον προορισμό τους.
 
Το Reuters αναφέρει για τα όπλα που αποστέλλονται στο YPG, ότι έχουν υπερβεί τα 900 TIR. Αυτό αναφέρουν ανεξάρτητοι ερευνητές και δημοσιογράφοι, βασισμένοι σε εκθέσεις και διαρροές ηλεκτρονικών μηνυμάτων και αρχείων μεταφορών πλοίων 
Να σημειωθεί οτι το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Πεντάγωνο αφαιρεί τα αποδεικτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την προμήθεια όπλων, αποκρύβοντας έτσι τον όγκο της βοήθειάς τους.

Σχόλια