ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ




Ζευγάρι Γερμανών πιστεύεται ότι τέθηκε υπό κράτηση το Σαββατοκύριακο στην Τουρκία. Το ένα μέλος παραμένει προφυλακισμένο, ενώ στο άλλο απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο φαινομενικά τυχαίος τρόπος που η Άγκυρα προχωράει σε συλλήψεις και προφυλακίσεις προκαλεί τη μέγιστη ανησυχία στο Βερολίνο συνέχισε. << Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σκεφτεί να πάει στην Τουρκία. Κάποιος μπορεί να μην πιστεύει πως διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο και ξαφνικά να βρεθεί σε μια Τουρκική φυλακή>>,  πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ. Υπενθύμισε ότι όσοι ταξιδεύουν στην Τουρκία οφείλουν να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους. Προς το παρόν πάντως το Βερολίνο δεν έχει πρόθεση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία.
10 Γερμανοί βρίσκονταν υπό κράτηση στην Τουρκία πριν τις νέες συλλήψεις. Ο δημοσιογράφος  Ντενίζ Γιουτζέλ, Γερμανοτουρκικής καταγωγής , παραμένει φυλακισμένος  για περισσότερες από 200 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με το κράτος αυτό σύμμαχό της στο NATO, παραμένουν τεταμένες, κατά δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
 Αλλά και η ίδια η Μέρκελ, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας της με τον Μάρτιν Σούλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ χθες το βράδυ η καγκελάριος επανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής ότι: η πολιτική μας έναντι της Άγκυρας, έχει αλλάξει.

Σχόλια