ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.


Με φόντο σύμβολα και αλυτρωτικούς χάρτες, μίλησε ο Γιόβιτσα Παλεσέφσκι, γενικός πρόξενος των Σκοπίων, σε επίσημη εκδήλωση στο Τορόντο του Καναδά, στην εκδήλωση Ilinden Picnic 2017 της οργάνωσης United Macedonians Organization of Canada η οποία είχε διαφημισθεί και στην εφημερίδα Toronto Star.
Η Ελληνική πλευρά κατηγόρησε την κυβέρνηση της FYROM ότι παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών του 1995.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση:
Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της ΠΓΔΜ στο Τορόντο κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την ΠΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.
Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται Ελληνικά εδάφη.
Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα.
Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ, αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.


Στις 31 Αυγούστου αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Αναμένεται ότι αυτό το επεισόδιο στο Τορόντο θα είναι μέρος των συνομιλιών στα Σκόπια.
Η Ελλάδα αναμένει ότι ο γενικός πρόξενος στο Τορόντο θα αντικατασταθεί  και αφήνει να εννοηθεί ότι η όποια ανοχή του Παλασέφσκι για την Ελληνική κυβέρνηση , θα σήμαινε ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων συμφωνεί με τις αλυτρωτικές πολιτικές που η  ψευδομακεδονία προωθεί στις σχέσεις με το νότιο γείτονά της.

Ο Παλασέφσκι μίλησε στο Τορόντο στην επέτειο εορτασμού του Ίλιντεν.
Η Εξέγερση του Ίλιντεν, ήταν μία επανάσταση που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την αυτονομιστική οργάνωση Εσωτερική Μακεδονοαδριανουπολιτική  επαναστατική οργάνωση τον Αύγουστο του 1903 εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στα Σκόπια γιορτάζεται ως εθνική επέτειος, ενω θα πρέπει να αναφερθεί ότι την υιοθετεί και η Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον τότε πρόξενο της Ελλάδας Πεζά, στο τότε Οθωμανικό Μοναστήρι και τα όσα γράφει σε έκθεση προς τον πρόεδρο της Ελληνικής κυβέρνησης το 1902, η επερχόμενη εξέγερση είχε ως στόχο μια αυτόνομη Μακεδονία. Ο τότε Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης αντέδρασε έντονα ενώ φαίνεται πως ο συνεργάτης του Βαγγέλης Στρεμπενιώτης με τους άντρες του, είχε συμμετοχή σε μία εκστρατεία κατά των επαναστατών στις 4 Αυγούστου.




Σχόλια