ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΑΥΓΩΝ


Συναγερμός στην Ευρώπη για τις παρτίδες μολυσμένων αυγών απο την Ολλανδία.
Η κρίση έχει επεκταθεί σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ελβετία όπου εκατομμύρια αυγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν. Τα αυγά μολύνθηκαν  από το εντομοκτόνο fipronil που χρησιμοποιήθηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ολλανδίας.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ Ανδρέας Μανέτας, μίλησε στο κρατικό κανάλι και διαβεβαιωσε ότι η χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει εμπλοκή με τις μολυσμένες παρτίδες αυγών. Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και όπως αποκάλυψε υπάρχει συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.
 Η Ολλανδία άρχισε να πραγματοποιεί  ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil. Σε ορνιθοτροφεία που επλήγησαν από την κρίση οι υπεύθυνοι άρχισαν τις θανατώσεις των πτηνών. Περισσότερες από 300.000 κότες που μολύνθηκαν θανατώθηκαν.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ουσία αυτή είναι μετρίως τοξική για τον άνθρωπο και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση.
Η Κομισιόν καλεί όλες τις χώρες μέλη να λάβουν μέτρα για εντοπισμό μολυσμένων αυγών αλλά και κρέατος πουλερικών.
Αλυσίδες σούπερ-μάρκετ αποσύρουν τα μολυσμένα αυγά από τη Γερμανία. Εγκληματική ενέργεια την χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ, μιλώντας στον Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο Βέλγιο, 51 πτηνοτροφικές μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Σχόλια