ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗ

Μέλη μιάς συντηρητικής ομάδας στην Τουρκία ενοχλούνται απο το άγαλμα του Διογένη στη Σινώπη, γιατί όπως λένε μέσω του αγάλματος διαχέεται η Ελληνική ιδεολογία και δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για την απομάκρυνσή του !!!!
Ο Διογένης  ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και γεννήθηκε στη Σινώπη το 412 π.Χ., η οποία ήταν αποικία των Ιώνων στήν περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Θεωρείται ως ο κυριότερος εκπρόσωπος της Κυνικής Φιλοσοφίας. Πίστευε πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη φυσική ζωή και πως μόνο με την λιτότητα, την αυτογνωσία την αυτάρκεια και την άσκηση μπορεί να την εξασφαλίσει.
Η διδασκαλία του ήταν επαναστατική και συγχρόνως ανατρεπτική για την τάξη που επικρατούσε τότε και προσπαθούσε με τα επιχειρήματα του να αλλάξει την ανθρώπινη κοινωνία απο τη διαφθορά.
Είναι γνωστή η συνάντηση του Διογένη με τον Μ. Αλέξανδρο. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε έναν εκπαιδευτή, τον Λεωνίδα. Αυτός ήταν μυημένος στην κυνική φιλοσοφία. αλλά καθώς γνώστης της κυνικής φιλοσοφίας ήταν και ο Μ. Αλέξανδρος όταν πήγε στην Κόρινθο θέλησε να τον γνωρίσει και έστειλε ένα υπασπιστή του να βρει τον Διογένη. Όταν ο υπασπιστής τον συνάντησε και του είπε να τον συνοδεύσει για να γίνει η συνάντηση, ο Διογένης αντέδρασε λέγοντας: Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δεί. Πράγματι, ο Μ. Αλέξανδρος πήγε και συναντήθηκε με τον  Διογένη.


Σχόλια