ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ....ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ??

                  ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΥΓΩΝ ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ
Όλα ξεκίνησαν όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία εγκάλεσαν την εταιρεία Chickfriend που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, επειδή χρησιμοποίησε την ουσία fipronil, ουσία  που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.
Σε μεγάλες ποσότητες, το fipronil θεωρείται μέτρια τοξικό για τον άνθρωπο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι
και τον θυροειδή.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία εισήγαγε από την Ολλανδία εκατοντάδες χιλιάδες μολυσμένα αυγά.
Γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν την εμπορία των μολυσμένων αυγών. Οι καταναλωτές που αγόρασαν τα αυγά αυτά προτού αποσυρθούν από την αγορά καλούνται από τις αρχές να επισκεφθούν τον ιστότοπο (www.lebensmittelwarnung.de) προκειμένου να ενημερωθούν για τις παρτίδες που δεν πρέπει να καταναλώσουν.
 Περίπου 180 αγροκτήματα έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία, ενώ οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την έκταση του σκανδάλου.
Η Γερμανική ένωση KAT στην οποία εντάσσονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αυγών στη Γερμανία έκαναν λόγο για 100 πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία που χρησιμοποίησαν την τοξική ουσία και που ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Το ίδιο συνέβη σε 4 στη Γερμανία και μιάς στο Βέλγιο.
Στο Βέλγιο, η ομοσπονδιακή Αρχή για την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας ξεκίνησε έρευνα σε συνεργασία με την εισαγγελία. Ανακοίνωσε πάντως ότι καμία παρτίδα από τα μολυσμένα αυγά δεν εισήχθη προς πώληση στην χώρα.
 Οι Γερμανικές αρχές κινητοποίηθηκαν, για να προλάβουν το ξέσπασμα μιας διατροφικής κρίσης.
 Πολλά σούπερ μάρκετ σε Ολλανδία και  Γερμανία προχώρησαν σε μαζική απόσυρση παρτίδων αυγών από τα ράφια τους. Το ύψος της ζημιάς ανέρχεται ήδη σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ακόμα να εχει προσδιορισθεί ο ακριβής αριθμός σε νούμερα.
Η Ελς φαν Ντιζκ, εκπρόσωπος τύπου του ομίλου σούπερ μάρκετ Albert Heijn στην Ολλανδία, δήλωσε ότι σταμάτησε την εμπορία 14 ειδών αυγών, έπειτα από τις συστάσεις του οργανισμού για την ασφάλεια των τροφίμων NVWA. Μίλησε για μια πρωτοφανή κατάσταση στην ιστορία του ομίλου, επισημαίνοντας ότι όλα τα μολυσμένα αυγά επεστράφησαν στις αποθήκες και καταστράφηκαν.

Σχόλια