ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙΝΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ


Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας: Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν μπορεί να είναι τυχαίες πέντε πυρκαγιές σε μιάμιση ώρα.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Ανθρώπινη δραστηριότητα οι φωτιές.

Ξέσπασαν 9 διαφορετικά πύρινα μέτωπα σε ένα μέρος, με τέσσερα από αυτά τα να ξεσπάνε τα μεσάνυχτα σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις και με διαφορές λίγων λεπτών. Στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι 5 μποφόρ.

 Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει στην Ζάκυνθο, προκειμένου να ερευνήσει το μπαράζ πυρκαγιών και να συλλέξει στοιχεία για τα αίτια που τις προκάλεσαν, την ώρα που όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρηστές που δράσαν στο νησί του Ιονίου.Τη νύχτα και σήμερα το πρωί, εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές στις Βολίμες, την ώρα που μαίνονταν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, ενώ μία ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 10.15 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Δάφνης, στα νοτιοανατολικά του νησιού. 

Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1-5-2017 μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ανέφερε ότι η πυροσβεστική είναι σε πλήρη επιφυλακή. Έχουν ενισχυθεί και οι περιπολίες από την Αστυνομία και ταυτόχρονα συνεχίζεται επί 24ώρου βάσεως η επιτήρηση από το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Σώματος, που εστάλη από χτες το απόγευμα στην Ζάκυνθο.
Αυτή την ώρα επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 1 αεροπλάνο. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από οχήματα και άνδρες που έχουν μεταφερθεί στο νησί από πολλά μέρη της Ελλάδος. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών βοηθούν και οι κάτοικοι της περιοχής με τρακτερ και ιδιωτικές υδροφόρες.  





Σχόλια