ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ....ΑΝΑΣΑ !!

ΑΠΟ 36 ΜΕΧΡΙ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε

Οι επιχειρηματίες που υπάγονται στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους πρός το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη αυτά τμηματικά έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις με πλήρη απαλλαγή από τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα προστίθεντο αν οι οφειλές τους δεν υπάγονταν στο συγκεκριμένο μηχανισμό και με ταυτόχρονη αναστολή τυχόν επιβληθέντων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. και τυχόν επιβληθεισών ποινικών κυρώσεων.
Διαγραφή ποσοστού έως και 95% των επιβληθέντων πρόστιμων για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και έως 85% των ήδη καταλογισθέντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής φορολογικών οφειλών φέρνει η ένταξη υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που προβλέπει ο ν. 4469/2017. Αυτά μεταξύ των άλλων περιέχονται σε  εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες.
Αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να μαζέψει το κράτος χρήμα, να χαρούν και οι θεσμοί, θα πνεύσει μια ανάσα δροσιάς και στον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη !!
Συγκεκριμένα η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα και για συμψηφισμό των χρεών με οφειλές του Δημοσίου προς μια επιχείρηση.
Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα για έως και 120 δόσεις, ενώ όσοι έχουν χρέη μέχρι και 3.000 ευρώ, μπορούν να εξοφλήσουν σε 36 δόσεις με ελάχιστη κατάβολή δόσης 50 ευρώ.
Επίσης η ρύθμιση προβλέπει κούρεμα ως και 95% στα πρόστιμα για παραβάσεις και ως 85% σε τόκους για εκπρόθεσμη καταβολή.
Έτσι στον οφειλέτη μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας.
Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου. Τυχόν υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στον οφειλέτη, μετά από έλεγχο.
 Αυτοδίκαιη ανατροπή της σύμβασης επέρχεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλει δόσεις της σύμβασης αναδιάρθρωσης ή καταβάλει μερικώς δόσεις προς τη Φορολογική Διοίκηση, όπως αυτές προσδιορίζονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε 3 δόσεις,
β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον υπέχει σχετική υποχρέωση, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, το αργότερο εντός 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός 3 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν την έναρξη ισχύος της σύμβασης,
γ) παραλείψει να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τις οφειλές του προς το Δημόσιο ή υπέρ τρίτων, που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος ή, σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης, από την ημερομηνία επικύρωσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Σχόλια