ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ



ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ??

Οι εξελίξεις σχετικά με την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως όλα δείχνουν θα είναι σύντομες και καταιγιστικές.
Μετά τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου πρόσφατα, ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ κοντά, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Αίγυπτος θα έχει σύντομα την τελική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, αφού έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των συνόρων της χώρας του με την Κύπρο,  και το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα.
Μεταξύ των άλλων αποκάλυψε, ότι υπάρχουν ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Κύπρο, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν την εγχώρια κατανάλωση στην Αίγυπτο, όπου και θα γίνεται υγροποίηση του φυσικού αερίου.

Παρά τις αντιδράσεις που αναμένονται από την Τουρκία, το θέμα της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ προχωράει με ταχείς ρυθμούς, την ώρα που στην Κύπρο βρίσκεται πολεμικός στόλος έξι χωρών, ενώ ενισχύεται συνεχώς η ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αιγαίο.

 Οι Αμερικάνοι έχουν αντιληφθεί ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο υπονομεύει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο δίαυλο Στενά, Αιγαίο, Μεσόγειος.
Και όσο η Ρωσία θα ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Τουρκία,  η επέκταση των ναυτικών μιλίων της Ελλάδος θα χαραχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.




 

Σχόλια