Brexit: Ξεκινά αύριο ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων



Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το Brexit ξεκινά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη Βρετανική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2018

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, νόμου θα τερματιστεί η υπεροχή του Κοινοτικού επί του Εθνικού δικαίου. Αλλά το κείμενο αυτό, το οποίο θα υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων το φθινόπωρο, δεν αναμένεται να εγκριθεί στη παρούσα του μορφή από την αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών. Αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις της Σκοτίας και της Ουαλίας απειλούν να εμποδίσουν την έγκρισή του κειμένου με τίτλο «Σχέδιο Νόμου για την Αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ένα κείμενο που αποτελείται απο 60 και πλέον σελίδες.

Τα ζητήματα του κόστους του Brexit, των δικαιωμάτων των εκπατρισμένων και των συνόρων με την Ιρλανδία θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί πριν μπορέσει να αρχίσει η συζήτηση για τη «μελλοντική σχέση», υπενθύμισε πρόσφατα  ο πρώην Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.
Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2018,θα καταστεί δυνατή η επικύρωση της οριστικής συμφωνίας από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ως τον Μάρτιο του 2019.

Σχόλια