ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η δήλωση έγινε στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συγκεκριμένα η δήλωση έχει ως εξής : << Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή >> είπε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την αύξηση της έντασης από την Τουρκία, ενώ με παρεμβάσεις της στην Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το γεωτρύπανο West Capella  είναι ήδη στην περιοχή, έφτασε δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα, με αισθητή την Γαλλική ναυτική παρουσία και όχι μόνο, αφού εκεί βρίσκονται επίσης δυνάμεις του Ελληνικού, του Αμερικανικού και του Ισραηλινού Ναυτικού.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε χθές NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους), με την οποία ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης του West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας. Οι ασκήσεις αποσκοπούν στην υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.