ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


   ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΘ ΑΪΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

23.07 2017

Διάβημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για τις δηλώσεις και τη στάση του αξιωματούχου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα έκανε η Ελληνική κυβέρνηση για τους νέους ψευδείς ισχυρισμούς του, ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά απέτυχαν με ευθύνη όλων των πλευρών.
Είναι γνωστό ότι την ευθύνη φέρει ακέραια η Τουρκική πλευρά, η οποία απέρριψε και τις προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που χαρακτηρίστηκαν από ακραία υποχωρητικότητα.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να δείξει τη θέλησή του για λύση του Κυπριακού και ως συνήθως αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία από την τουρκική πλευρά.
  Στο διάβημά της, η Αθήνα δίνει έμφαση στο γεγονός του ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υποστηρίζει μονόπλευρα τους Τούρκους και πρέπει να σταματήσει <<πάραυτα>>. 
Γίνεται και ειδική αναφορά για τις δηλώσεις του, στις οποίες  δεν λέει την αλήθεια.
 Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία, αύριο, αναμένεται να θέσει επιτακτικά ως θέση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, τη σύγκληση νέας διάσκεψης με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και της Βρετανίας, Τερέζας Μέι.
Πρόσωπο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, διαψεύδει τον ισχυρισμό του κ. Άιντα για συλλογική αποτυχία. Ανέφερε μάλιστα:«ό όρος που χρησιμοποιεί ο Μπαρθ Άιντα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση».
Αποκαλύφθηκε συγχρόνως μεταξύ των άλλων η αρνητική στάση της Τουρκικης πλευράς. Χαρακτηριστικά, όταν ο Βρετανός Υπουργός κ.Ντάνκαν είπε χαρακτηριστικά στον Τσαβούσογλου:
«Μην επιμένεις γιατί θα τινάξεις τη Διάσκεψη στον αέρα και θα φας όλο το blame», πήρε την εξής απάντηση: «Δεν με νοιάζει το blame game, έχω πίσω μου τον τουρκικό λαό.» Ήξερε λοιπόν ο Τσαβούσογλου ότι η διάσκεψη δεν θα είχε αίσιο τέλος.

Και παρά τη δήλωση του Τσαβούσογλου ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία μια ανόητη πρόταση που προέβλεπε κατάργηση του δικαιώματος επέμβασης και κατάργηση των εγγυήσεων, ο κ. Άιντα συνεχίζει να ωραιοποιεί την εικόνα της Τουρκίας και να ρίχνει το βάρος στην Ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Σχόλια