ΔΙΑΣΤΑΣΗ



Η Γερμανία δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία.                 

Μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στην προφυλάκιση Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μιλήσει με τους Εταίρους της στην ΕΕ για το εάν θα πρέπει η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ και κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί Γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία.
Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται συνέπειες, συμπλήρωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, μιλώντας στους δημοσιογράφους και κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θέλει να «αντιστρέψει τον ρου της Ιστορίας» στη χώρα του, με σκοπό «να κάνει να σωπάσουν όλες οι επικριτικές φωνές».
Ο εκπρόσωπος  της  Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τα μέτρα του Γκάμπριελ απαραίτητα και αναπόφευκτα, δίνοντας  πλέον αρνητική διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν πρότεινε στη Γερμανία να ανταλλάξει τον Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτσέλ, που εργάζεται ως ανταποκριτής της Γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» και συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας υπέρ του PKK, με δύο τούρκους πρώην στρατηγούς που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Η Γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, έγραψε ότι ο Ερντογάν έκανε την πρόταση πριν από λίγες  εβδομάδες. Κάτι όμως που δεν δέχθηκε

Σχόλια