ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ



ΕΠΙΣΗΜΗ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ


Ο Ζιγιαντίν Σέλα ηγέτης του Κινήματος της Μεταρρύθμισης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών DR-DPA, στην συνεδρίαση του κόμματος στο Τέτοβο, δήλωσε ότι εάν στις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης δεν υιοθετηθεί νόμος για την εκτεταμένη χρήση της Αλβανικής γλώσσας, το κόμμα του θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό.
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ενιαίου κόμματος με την συνένωση των κομμάτων που συμμετέχουν στη Συμμαχία των Αλβανών.
Να αναφερθεί το γεγονός ότι τα Αλβανικά κόμματα στα Σκόπια έχουν αναφερθεί πολλές φορές στα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων περιέχονται η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να οριστεί η αλβανική επίσημη γλώσσα της χώρας (μαζί με την σλαβική) και η έναρξη μίας ευρύτερης συζήτησης για την αλλαγή της σημαίας της χώρας, του εθνικού της ύμνου και του εθνόσημου, ώστε αυτά να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά για να αντικατοπτρίζουν την εθνοτική πραγματικότητα της χώρας.
Επίσης ζητούν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας, να χαρακτηριστούν ως συστατικό μέρος της ίδρυσης του κράτους των Σκοπίων.