ΠΛΟΙΑ 5 ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ



ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ξεκινούν αύριο στο Οικόπεδο 11.
Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχτεί το γεωτρύπανο της TOTAL με πολεμικά πλοία που θα ρίξουν πυρά !!
Εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή Δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού ναυτικού 12 και 13 Ιουλίου ημέρα της άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Συγχρόνως  θα διεξάγονται και έρευνες στην περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην περιοχή βρίσκονται ναυτικές δυνάμεις από ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κανονιοφόρος «ΑΝΙΚΗΤΟΣ», που μετέχει σε πολυεθνική άσκηση.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλομένους (ΝΑΥΤΕΞ), στην οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης West Κapella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. 
Η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο
.
Οι Κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, για να αντιμετωπισθούν  τυχόν προκλήσεις της Τουρκίας.  Χθές το μεσημέρι η Λευκωσία εξέδωσε δύο NAVTEX, δίνοντας και τυπικά το πράσινο φως για την έναρξη της γεώτρησης.
Να σημειωθεί ότι οι απειλές από την Τουρκία δεν έχουν νομική βάση. Το Οικόπεδο 11 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, σε σημείο όπου δεν μπορεί να έχει βλέψεις.