Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΟΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ ΡΩΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ

Οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι τέσσερα πλοία από τη ρωσική φρουρά και την κινεζική ακτοφυλακή διεξήγαγαν κοινή περιπολία στη θάλασσα Bering την 28 Σεπτεμβρίου. Η αποκάλυψη έγινε από την Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG)  

Ένα πλήρωμα αεροπλάνου HC-130J Super Hercules από τον αεροπορικό σταθμό Coast Guard Kodiak παρατήρησε το μικρό στόλο περίπου 440 μίλια νοτιοδυτικά του νησιού St. Lawrence, το οποίο είναι μέρος της Αλάσκας. Τα σκάφη διέρχονταν σε σχηματισμό με βορειοανατολική κατεύθυνση, παραμένοντας περίπου πέντε μίλια μέσα στη ρωσική αποκλειστική οικονομική ζώνη. Ο Adm. Megan Dean, διοικητής της 17ης Περιφέρειας Ακτοφυλακής, υπογράμμισε την ασυνήθιστη αυτή συμπεριφορά από τη Ρωσία και την Κίνα και παρατήρησε: <<Αυτή η πρόσφατη δραστηριότητα καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον για την Αρκτική από τους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές. Η ζήτηση για υπηρεσίες ακτοφυλακής σε ολόκληρη την περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται, απαιτώντας συνεχείς επενδύσεις στις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στην παρουσία των στρατηγικών μας ανταγωνιστών και να εκπληρώσουμε τις νόμιμες αποστολές μας σε μια διευρυνόμενη επιχειρησιακή περιοχή>>.

Οι αλλαγές στην στρατηγική της Ρωσίας για την Αρκτική, περιγράφονται σε  έγγραφο εξωτερικής πολιτικής που υπεγράφη από τον Πούτιν στις 31 Μαρτίου, όπου αφαιρούνται οι αναφορές για <<εποικοδομητική διεθνή συνεργασία>>. Σύμφωνα με αυτό, η Ρωσία δεσμεύεται να απωθήσει τα εχθρικά κράτη που προσδοκούν να στρατιωτικοποιήσουν την περιοχή, αλλά να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς συνεργασίας με μη αρκτικά κράτη που ακολουθούν μια εποικοδομητική πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Η Ρωσία εξορύσσει πετρέλαιο στην Αρκτική την τελευταία δεκαετία, έχει δεσμευτεί στην Αρκτική Στρατηγική της, να αυξήσει την παραγωγή έως το 2035, αν και τα πιο φιλόδοξα σχέδιά της βρίσκονται σε αναμονή λόγω κυρώσεων.

Ενώ οι ΗΠΑ ενέκριναν πρόσφατα το έργο πετρελαίου Willow 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλάσκα, περιορίζουν την υπεράκτια εξόρυξη πετρελαίου στα ύδατα της Αρκτικής. Η Νορβηγία έχει υπεράκτια κοιτάσματα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, αλλά η προσπάθειά της να αδειοδοτήσει νέες έρευνες πετρελαίου στη Θάλασσα του Μπάρεντς αντιμετωπίζει νομικές προκλήσεις.

Το 2021, η Γροιλανδία ακύρωσε τα σχέδια για μελλοντική εξερεύνηση πετρελαίου, λέγοντας ότι οι κλιματικές επιπτώσεις ήταν πολύ υψηλές.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

 express

ΟΤ

Εικόνα: SWNS

 

Σχόλια