ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Η συμφωνία αυτή θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία. Επίσης θα διευρύνει τις επιλογές της σε παρόχους. 

Είναι 10ετής για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου από την εταιρεία TotalEnergies. Η συμφωνία θα ξεκινήσει το 2027 και θα παραδίδονται 16 φορτία υγροποιημένου φορτίου έως και 1,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι υπογραφές έπεσαν στο Χιούστον των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ενεργειακού συνεδρίου στον κόσμο, του Gastech.

Η Τουρκία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ενεργειακές της ανάγκες σε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και κυρίως τη Ρωσία, μέσω αγωγών. Το ήμισυ του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Τουρκία προέρχεται από τη Ρωσία, ωστόσο αγοράζει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ, τη Νιγηρία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ. Οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας αυξάνονται συνεχώς και ως εκ τούτου προσβλέπει σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να διασφαλίσει σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό και για να αυξηθεί η ποικιλομορφία των ενεργειακών πόρων, όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
Deutsche Welle 

Σχόλια