EAN EKΛΕΓΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ

Τι μας άφησε να καταλάβουμε η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τράμπ; Και βάση των λεγομένων των συνεργατών του, τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι τα εξής:

Οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την Ουκρανία και θα αφήσουν την Ευρώπη να αποφασίσει τι θα κάνει ή ίδια. Θα αποσύρει την οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία στρατιωτική και οικονομική.

Η προεδρία Τράμπ θα ρίξει το κύριο βάρος στην <<απειλή>> της Κίνας, υποστηρίζοντας τα παγκόσμια συμφέροντα της χώρας του.
Η οικονομική και γεωπολιτική ισχύς της Κίνας συνεχώς αυξάνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα αποφύγει την σύγκρουση με την Ρωσία, ιδιαίτερα λόγω της πυρηνικής ισχύος που διαθέτει, αφού πιστεύει ότι η Δύση πλησίασε τα Ρωσικά σύνορα. Θα επιδιώξει να πείσει το Κίεβο να συμβιβασθεί χάνοντας μεν εδάφη, αποδεχόμενο δε την ειρήνη.

Θα αποσύρει στρατεύματα από την Μέση Ανατολή συνεχίζοντας όμως την υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Ο Τράμπ γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα ακολουθήσουν εντολές της δικής του προεδρίας.
Οι σχέσεις του θα είναι καλές μόνο με όσους ηγέτες θεωρεί ότι έχουν κοινές επιδιώξεις, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, αλλά και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, Χαλ Μπραντς, σε ανάλυσή του στο Foreign Policy εκτιμά ότι η Ευρώπη θα παρέμενε και χωρίς της ΗΠΑ  δημοκρατική, συνεκτική και ενωμένη ενάντια στους εχθρούς της. Αποχώρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο και να μετατραπεί σε στρατιωτικό παράγοντα παγκόσμιας κλάσης προκειμένου να αποκρούσει τη Ρωσία και άλλες απειλές που προηγουμένως απέτρεπαν οι ΗΠΑ.
Υπάρχει και άλλο όμως σενάριο. Μιας αδύναμης και διαιρεμένης μετααμερικανικής Ευρώπης, που θα αποτύχει να δημιουργήσει στρατιωτική δύναμη για να απελευθερώσει την Ουκρανία και να προστατεύσει τα δικά της κράτη στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά.
Και το χειρότερο όλων. Αναταραχή στα Βαλκάνια. Αλλά και <<Το Ευρωπαϊκό εγχείρημα να καταρρέει καθώς ξεσπούν μάχες για την οικονομική και πολιτική ηγεσία στην ήπειρο. Η ρεβανσιστική συμπεριφορά αναζωπυρώνεται, υποκινούμενη από εγχώριους λαϊκιστές και ξένες παρεμβάσεις>>.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ ο Τραμπ, έχει εκφραστεί αρνητικά. Θεωρεί ότι κοστίζει στους Αμερικανούς πολλά χρήματα. Να μην ξεχνάμε ότι έχει δηλώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ εάν επανεκλεγεί, παρ' ότι δεν το θέλουν οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι. Ο σκοπός του είναι μεγάλη Αμερικανική στρατιωτική ισχύ, η οποία θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα της χώρας του.

Η απόφαση του πρώην προέδρου να επιλέξει τον Τζέι ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του, προκαλεί ανησυχία. Ο Βανς είναι γνωστός ως ένα από τα πιο απομονωτικά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να ακυρωθεί ένα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Όταν απέτυχε, δήλωσε: Καταφέραμε να καταστήσουμε αρκετά σαφές στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Αμερική δεν μπορεί να εκδίδει λευκές επιταγές επ' αόριστον.
 

Σχόλια