Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Η Λιβανική Χεζμπολάχ μέσω του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ανέφερε πως καμιά τοποθεσία στο Ισραήλ δεν πρόκειται να γλιτώσει από τους πυραύλους της αν οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στον Λίβανο, εμπλέκοντας και την Κύπρο.
<<Άνοιγμα Κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον Ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο, θα σήμαινε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο>>, είπε ο Νασράλα, επιμένοντας ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στα αεροδρόμιά του.

Άμεσα αντέδρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης: <<Διάβασα τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος>>, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης και όπως ανέφερε, <<Η Κύπρος διαδραματίζει ρόλο που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον Αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της Διεθνούς κοινότητας, με τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας>>.

Να σημειωθεί ότι οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα επιχειρησιακά σχέδια για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο εγκρίθηκαν. Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς, διεμήνυσε πως σε περίπτωση <<ολοκληρωτικού πολέμου>>, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα χτυπηθεί σκληρά. 

Από την άλλη πλευρά το Σιϊτικό κίνημα αντιδρά: << Ο εχθρός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και πως καμιά τοποθεσία του δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους μας σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο. Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει πλήγματα από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα>>. Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ, ο αρχηγός του Ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί θύμισε ότι η χώρα του διαθέτει <<απεριόριστα μεγαλύτερες δυνατότητες>> από τη Χεζμπολάχ και ο εχθρός δεν γνωρίζει παρά μόνο κάποιες από αυτές και ότι θα χρησιμοποιηθούν άλλες την κατάλληλη στιγμή.

Απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόκστιν, επισκέφθηκε τον Λίβανο και το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, διαμηνύοντας πως <<επείγει>> να υπάρξει αποκλιμάκωση στα σύνορα των δύο χωρών.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Euronews

 

Σχόλια