ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Η ΤΡΑΝΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ ΛΙΑ ΤΟΜΑΣ


Μετά από διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, η τράνς κολυμβήτρια Λία Τόμας,
η πρώτη τρανσέξουαλ αθλήτρια που κέρδισε τίτλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα, αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από την κολύμβηση στη γυναικεία κατηγορία.

Οι κανόνες που εισήγαγε η διοργανώτρια αρχή το 2022, απαγορεύουν σε όποιον έχει περάσει οποιοδήποτε μέρος της ανδρικής εφηβείας να αγωνίζεται στην κατηγορία γυναικών. 

Η Λία Τόμας είχε υποστηρίξει ότι οι κανόνες αυτοί θα έπρεπε να κηρυχθούν άκυροι και παράνομοι, καθώς αντιτίθενται στον Ολυμπιακό χάρτη και το καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου. Αλλά το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε, με μια απόφαση 24 σελίδων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τόμας δεν είχε δικαίωμα να ασχοληθεί με τη συμμετοχή σε αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης, ως άτομο που δεν ήταν πλέον μέλος της κολύμβησης των ΗΠΑ. 

Την απόφαση χαιρέτησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, αναφέροντας την ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού. <<Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου είναι αφοσιωμένη στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που προάγει τη δικαιοσύνη, το σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές όλων των φύλων>>, ανέφερε.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου έχει εισαγάγει μια ανοιχτή κατηγορία για τράνς άτομα στην κολύμβηση. Ωστόσο, τα σχέδια για το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου ακυρώθηκαν, διότι δεν υπήρξαν συμμετοχές για κανένα από τα αγωνίσματα των 50 και 100 μέτρων, τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν παράλληλα με τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών.

Σχόλια