ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. ΓΙΑ ΦΕΡΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΕ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΡΜΠΑΝ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε την μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση και το άσυλο. Αρχικός στόχος 30.000 μετεγκαταστάσεις ετησίως.

Αρνητική ψήφος Πολωνίας και Ουγγαρίας. Τσεχία και η Σλοβακία, απείχαν από τις περισσότερες ψηφοφορίες. Η Αυστρία ψήφισε κατά του κανονισμού για την κρίση. 

Σήμερα Τρίτης τα κράτη μέλη, έδωσαν <<πράσινο φως>> στους πέντε κανονισμούς που συνθέτουν το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, θα αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Το νέο σύμφωνο προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για την επέκταση του ελέγχου των αιτούντων άσυλο, τη διενέργεια ελέγχων υγείας και ασφάλειας, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων και την παροχή δωρεάν συμβουλών.

Το Νέο Σύμφωνο χρειαζόταν ειδική πλειοψηφία για να εγκριθεί, οπότε προχώρησε και επικυρώθηκε επίσημα, παρά τις αντιδράσεις, ιδιαίτερα από Ουγγαρία και Πολωνία.

Δίνονται στις κυβερνήσεις τρεις επιλογές για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο: Να μετεγκαταστήσουν έναν ορισμένο αριθμό μεταναστών, να πληρώσουν 20.000 ευρώ για κάθε έναν που απορρίπτουν ή να χρηματοδοτήσουν την επιχειρησιακή υποστήριξη.

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενότητα είναι νεκρή, τα ασφαλή σύνορα δεν υπάρχουν πια. Η Ουγγαρία δεν θα ενδώσει ποτέ στη μαζική μεταναστευτική φρενίτιδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Τα κράτη μέλη από το Νότο διαμαρτυρήθηκαν ότι έχουν κατακλυστεί και ότι έχουν μείνει μόνα τους. Οι Βόρειες χώρες απαίτησαν ισχυρότερη λογοδοσία και επιβολή στα εξωτερικά σύνορα. Τα Ανατολικά κράτη αντιστάθηκαν σε κάθε πρωτοβουλία που άγγιζε τη λογική της ποσόστωσης και της μετεγκατάστασης.

Το επόμενο βήμα για το Νέο Σύμφωνο είναι η δημοσίευση του στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Μετά από αυτό, σε δύο χρόνια θα τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Την ίδια ώρα, νέοι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να καταφθάνουν.Το 2023 ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τα 1,14 εκατομμύρια, ρεκόρ των τελευταίων επτά ετών.

Σχόλια