Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσίευσαν τον παγκόσμιο χάρτη ελευθερίας του Τύπου. Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία προβληματική, (55-69,9 βαθμοί). Η βαθμολογία φέτος είναι 57,15 βαθμοί, έναντι 55,2 πέρυσι.
Σύμφωνα με τον χάρτη, στην ευρύτερη ζώνη της ΕΕ και των Βαλκανίων μόνο τα κατεχόμενα της Κύπρου, η Σερβία και η Αλβανία βρίσκονται χαμηλότερα από την Ελλάδα στην κατάταξη.
Η βαθμολογία, λαμβάνει υπόψιν τις επιδόσεις σε πέντε επιμέρους πεδία, τα οποία σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου. Την κατάσταση του μιντιακού τοπίου, το πολιτικό περιβάλλον, το νομικό πλαίσιο, την οικονομική κατάσταση, το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Ένας αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων και πολιτικών αρχών δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως εγγυητές του καλύτερου δυνατού περιβάλλοντος για τη δημοσιογραφία και για το δικαίωμα του κοινού σε αξιόπιστες, ανεξάρτητες και ποικίλες ειδήσεις και πληροφορίες. Το RSF βλέπει μια ανησυχητική μείωση της υποστήριξης και του σεβασμού της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης και μια αύξηση της πίεσης από το κράτος ή άλλους πολιτικούς παράγοντες.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τον έλεγχό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Διαδίκτυο, περιορίζοντας την πρόσβαση, μπλοκάροντας λογαριασμούς και καταστέλλοντας μηνύματα που μεταφέρουν ειδήσεις και πληροφορίες.
Η ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ δοκιμάζεται στην Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Ελλάδα, τις τρεις χώρες της ΕΕ με τη χαμηλότερη κατάταξη.
Η Νορβηγία, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχει σημειώσει πτώση στην πολιτική της βαθμολογία και η Ιρλανδία (8η), όπου οι πολιτικοί έχουν υποβάλει τα μέσα ενημέρωσης σε δικαστικό εκφοβισμό, έχει παραχωρήσει την ηγετική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Δανία (2η), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (3η).
Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, όπως η Alter Ego Media, συνυπάρχουν με εκατοντάδες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, γεγονός που συμβάλλει στον μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Λίγοι επιχειρηματίες κατέχουν τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, ενώ συμμετέχουν σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους με υψηλή ρύθμιση. Μερικοί από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της χώρας. Ως αποτέλεσμα, ο Τύπος είναι πολύ πολωμένος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει υπό την επίβλεψή του τα Δημόσια Μέσα ενημέρωσης, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τη συντακτική τους ανεξαρτησία. Η ρυθμιστική αρχή για τη ραδιοτηλεόραση, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που κατηγορείται ότι είναι αργή και αναποτελεσματική, δεν έχει αναμορφωθεί σημαντικά ούτε από την τρέχουσα ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την οποία εποπτεύει ο πρωθυπουργός, ενεπλάκη στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους έγιναν στόχοι του spyware Predator.
Παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις, η ελευθερία του Τύπου έχει αμφισβητηθεί σε νομοθετικό επίπεδο. Νέοι νόμοι που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, με σκοπό να παρέχουν καλύτερη προστασία στους πολίτες από την αυθαίρετη παρακολούθηση σε απάντηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών Predatorgate, δεν ανταποκρίνονται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένα νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης οδήγησε στη δημιουργία μιας αμφιλεγόμενης επιτροπής δεοντολογίας. Χωρίς αποδείξεις, ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε βάσει του ποινικού κώδικα για διάδοση ψευδών πληροφοριών, ενώ μια τροπολογία που ψηφίστηκε το 2023 αυξάνει τον κίνδυνο φυλάκισης δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση. Η αστυνομία καταφεύγει τακτικά στη βία και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα Ελληνικά νησιά. Οι δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα σωματικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων και μπροστά από τα σπίτια τους. Παρά τις συλλήψεις που έγιναν τον Απρίλιο του 2023, η δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε το μεσημέρι μπροστά στο σπίτι του στην Αθήνα το 2021, δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί. Το περιορισμένο πεδίο δράσης της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την προστασία των δημοσιογράφων την εμποδίζει να αντιμετωπίσει τη συστημική κρίση της Ελληνικής δημοσιογραφίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου