ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ. ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ.


71 δις. δολάρια πλουσιότεροι οι Ρώσοι μεγιστάνες το 2023 

141 πιο πολλοί από πέρυσι. 2.781 οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα Forbes.
Η συνολική περιουσία τους ανέρχεται στα 14,2 τρις. δολάρια, 2 τρις. δολάρια περισσότερα από ότι πριν από ένα χρόνο, 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2021. 14 άτομα έχουν προσωπικές περιουσίες άνω των 100 δις.

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι για δεύτερη χρονιά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Τα είδη πολυτελείας του, απέφεραν 233 δις δολάρια, 22 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2023.

Δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο, ο Ίλον Μασκ, με περιουσία περίπου 195 δις δολαρίων.

Τρίτος ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 194 δις. δολάρια.

Ο προγραμματιστής, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, γνωστός για τη δημιουργία του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έρχεται τέταρτος στην κατάταξη του Forbes για το 2024, με αξία περιουσίας περίπου 177 δις δολάρια.

Λάρι Ελισον, της Oracle, περιουσία αξίας 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθεί στη λίστα.

Στο νούμερο 6 ο Γουόρεν Μπάφετ με την περιουσία του να ανέρχεται σε 133 δις. δολάρια.

Έβδομος ο Μπιλ Γκέιτς με 128 δις. δολάρια.

Ακολουθεί ο Στιβ Μάλμερ, ο πρώην CEO της Microsoft με 121 δις. δολάρια περιουσία. 

Στην θέση εννέα ο πλουσιότερος Ασιάτης, ο Ινδός Μουκές Αμπάνι που έχει περιουσία 116 δις δολάρια.  

Την δεκάδα κλείνει ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ. Η περιουσία του αποτιμάται στα 114 δις. δολ.

265 νέα πρόσωπα μπαίνουν στη χρυσή λίστα του Forbes. Ο πλουσιότερος από όλους είναι ο Ιταλός Andrea Pignataro, με περιουσία 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με ρεκόρ 5,7 τρισεκατομμυρία δολάρια 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Η Κίνα έρχεται δεύτερη, με 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία έκανε άλμα, αφού υπάρχουν πλέον 200 Ινδοί δισεκατομμυριούχοι, οι περισσότεροι από ποτέ, με περιουσία αξίας 954 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μέση ηλικία ενός δισεκατομμυριούχου είναι τα 66 έτη. Το γηραιότερο μέλος της λίστας είναι ο 102χρονος ασφαλιστικός μεγιστάνας Τζορτζ Τζόζεφ, με 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η νεότερη δισεκατομμυριούχος σε όλο τον κόσμο είναι η 19χρονη Livia Voigt, Βραζιλιάνα, κληρονόμος της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού εξοπλισμού WEG.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  

Δέκα Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στην χρυσή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους για το 2024, με την χώρα μας να έχει τέσσερα επιπλέον μέλη. 

Μαρία Αγγελικούση. Και φέτος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων. Πλέον η 432η πιο πλούσια στον κόσμο, από 455η το 2023, με περιουσία 6,4 δις. δολάρια. Η Ελληνίδα εφοπλίστρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2008 εντάχθηκε στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία και το 2021, μετά τον θάνατο του πατέρα της, ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου Αγγελικούση.

Στη δεύτερη θέση ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,3 δις. δολάρια, έναντι 3,2 δισ.το 2023. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων. Έχει Ελληνική και Βρετανική ιθαγένεια. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

Τρίτος ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου εφοπλιστή, Σταύρου Νιάρχου, που κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. H περιουσία του φθάνει τα 2,8 δις. δολ.

Η οικογένεια Γιώργου Προκοπίου, με περιουσία 2,6 δις. δολ. Ο Γιώργος Προκοπίου κατέχει τις Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες «Dynacom», «Dynagas Holding» και «Sea Traders», καθώς και το 42% της εισηγμένης «Dynagas LNG Partners».

Στην πέμπτη θέση ανάμεσα στους Έλληνες δισεκατομμυριούχους και στην 1438η παγκοσμίως βρίσκεται η οικογένεια Κωνσταντίνου Μαρτίνου, με περιουσία 2,3 δις. δολάρια.

Η οικογένεια του Σπύρου Λάτση ακολουθεί με περιουσία 2,2 δις. δολαρίων.

Στην έβδομη θέση η οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη με περιουσία 2,1 δις. δολ. Στην όγδοη και ένατη θέση, ισοβαθμούν η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση και η οικογένεια του Ανδρέα Μαρτίνου, με περιουσία 1,8 δις. δολ, που μοιράζονται την 1764η θέση παγκοσμίως.

Δέκατη στη λίστα του Forbes μπήκε και η οικογένεια του Αθανάσιου Μαρτίνου, ιδιοκτήτη της Ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, <Eastern Mediterranean Maritime>, με περιουσία 1,5 δις. δολ.

Στη λίστα του Forbes βρίσκονται και δύο Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι. Ο Πόλυς Χατζηιωάννου με περιουσία 1,3 δις. δολαρια και ο Στέλιος Χατζηιωνάννου με 1,2, δις. δολάρια.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας είδαν τη συνολική περιουσία τους να φθάνει τα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει το περιοδικό Forbes. Ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ, πρώην πρόεδρος της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ο Λεονίντ Μίκελσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, στη δεύτερη θέση, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια φθάνοντας τα 27,4 δις.

Σχόλια