ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης, αποκάλυψαν ότι τα καταφύγια στο Ηράκλειο θα εξοπλιστούν, ενώ γίνονται επιθεωρήσεις από την Αθήνα. Στον Δήμο Ηρακλείου ήδη έχουν δοθεί εντολές για την καταγραφή των υφιστάμενων πολεμικών καταφυγίων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για την εξεύρεση νέων υπόγειων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια πολέμου σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου <<χτυπήματος>> στην Κρήτη.  Όλα αυτά στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της <ΚΡΗΤΗ TV> με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι υποχρεωμένος όχι μόνο να καταγράψει τα καταφύγια, αλλά ακόμη και να τα επανδρώσει και να τα εξοπλίσει, ανέφερε ο κ. Καραντινός, διαμηνύοντας ότι ίσως χρειάζεται να εξοπλιστούν τα καταφύγια, νέα και παλιά, με κουβέρτες, ξηρά τροφή και άλλα αναγκαία είδη. 

Το απόρρητο <<πολεμικό σχέδιο>> που οργανώνεται μέσα από τη στενή συνεργασία κράτους και αποκεντρωμένων φορέων αυτού, δηλαδή τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με οδηγία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιφορτίστηκε με την οργάνωση της πολιτικής άμυνας, έχοντας συστήσει γραφεία αλλά και λαμβάνοντας εντολές ακόμη και για συντηρήσεις και στατικές παρεμβάσεις, όπως παραδέχεται ο κ. Καραντινός, σε ήδη πολεμικά καταφύγια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή σε αναζήτηση νέων υπόγειων χώρων και όπως είπε, το άμεσο προσεχές διάστημα ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός θα έχει συνάντηση με την ειδική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να του παραδώσει το απόρρητο σχέδιο με τους χώρους καταφυγής πολέμου, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνουν άγνωστοι στο κοινό, αφού επέχουν θέση στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 
Με διευκρινιστική της Αποκεντρωμένης, θα δοθούν οδηγίες στη συνέχεια και στο Γραφείο Πολιτικής Άμυνας του Δήμου Ηρακλείου, για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
 
Διάφοροι χώροι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν κατασκευαστεί ως καταφύγια στο Ηράκλειο, όπως στην Πρασσά, τη Φορτέτσα ή τον Καρτερό μέσα στον βράχο, δε βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αφού είναι αφημένα και προφανώς θα επανέλθουν, με βάση τις υποχρεώσεις του Δήμου έναντι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε καλύτερη κατάσταση, εφόσον βεβαίως συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο σχέδιο για τα καταφύγια που θα συντάξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και θα παραδώσει στον Δήμο Ηρακλείου. 
Είναι γνωστό ότι στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 140 καταφύγια περασμένης εποχής, κατασκευασμένα όμως για πόλεμο, εκ των οποίων τα 70 βρίσκονται στο Ηράκλειο.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνος για το ανάλογο γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, αποκάλυψε ότι φτάνουν κατά καιρούς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαβαθμισμένα σήματα, τα οποία διαχειρίζεται ο περιφερειάρχης Κρήτης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε ότι αφορά την καταγραφή των καταφυγίων και τη χρηστικότητά τους, επειδή είναι ευαίσθητες πληροφορίες, έπειτα από εναέρια προσβολή, τότε θα γίνουν γνωστά με βάση το πρωτόκολλο. Στα λεγόμενα Γραφεία Παλλαϊκής Άμυνας ΠΑΜ ΣΕΑ διαχειριζόμαστε διαβαθμισμένα σήματα, τα οποία είναι σε γνώση μόνο του περιφερειάρχη που έχει αυτή την εξειδίκευση>>. Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια κάτω από τα ραντάρ, σε ότι έχει να κάνει με την Εθνική Άμυνα. Γίνονται και επιθεωρήσεις σε καταφύγια και εγκαταστάσεις. Ως Περιφέρεια ενεργούμε όπως μας ζητηθεί και σε μια ενδεχόμενη τέτοια περίπτωση θα ενεργήσουμε.

Σχόλια