ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ. ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ


Μαρία Καρυστιανού, η Ελληνίδα Σύμβολο που έβαλε σκοπό να δικαιωθούν οι 57 αθώες ψυχές των Τεμπών, καθήλωσε την Ευρώπη, με την σημερινή της ομιλία στην Ευρωβουλή. Η θετική ανταπόκριση της επιτροπής αναφορών, ψήφισε υπέρ του να αφήσει ανοιχτή την αναφορά, ανοίγοντας τον δρόμο της δικαίωσης. Η κα. Καρυστιανού, καταχειροκροτήθηκε από ένα συγκινημένο ακροατήριο και δικαιώθηκε. 

Στο πρώτο 24ωρο, ανέφερε, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαυσε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν κάν δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ανδεν λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.

Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές της επιτροπής: Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκίψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος . Στο Κράτος Δικαίου. Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών. Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε: Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας ,να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, να ζητήσετε από τον ΕΡΑ να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των Ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού δικαίου, να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν. Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ότι εμείς. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζούνε πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα.

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ αποφάσισε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά της εκ μέρους του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών. Αυτό σημαίνει πως το κοινοβούλιο ως εποπτικό όργανο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και τις εξελίξεις γύρω από αυτήν. Θα μπορεί να κινείται ανεξάρτητα αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο. Θα συμπεριλάβει δε στην προσεχή έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, τα ζητήματα κράτους δικαίου αλλά και ασφάλειας των συγκοινωνιών και θα έχει την θεσμική δυνατότητα να συντονίζει με πρωτοβουλία του ενέργειες άλλων θεσμικών οργάνων, λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Σχόλια