ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΥΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ !!

Νέο νομοσχέδιο που μεταφέρει ύλη από τα δικαστήρια στα δικηγορικά γραφεία, κατατέθηκε στη Βουλή. Έτσι οι δικηγόροι θα γίνουν και πάροχοι δικαστικών υπηρεσιών.

Το λεγόμενο Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, πέραν οικονομικών λόγων και για την <<αποσυμφόρηση>> των δικαστηρίων από υποθέσεις, ώστε να υπάρξει επιτάχυνση χρόνου, στην απονομή Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο, αφορά μεταφορά ύλης που απασχολούσε μέχρι σήμερα τα Ειρηνοδικεία και δευτερευόντως τα Πρωτοδικεία. Η <<ύλη>>, αφορά προσημειώσεις υποθηκών (εγγραφή και εξάλειψη συναινετικής προσημείωσης υποθήκης) και παροχή ενόρκων βεβαιώσεων. Το νομοσχέδιο αναθέτει στον δικηγόρο πράξεις που παλιότερα ήταν έργο δικαστή. 

Σχετικά με την εκχώρηση διαδικασιών που αφορούν τα κληρονομήματα, αποδοχή και αποποίηση κληρονομιάς, έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου κλπ, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων, έφεραν την αντίδραση του συμβολαιογραφικού κλάδου, απαιτώντας πλήρη απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, για να μην δημιουργηθεί οικονομική αφαίμαξη του κλάδου, ειδικά όσον αφορά τους συμβολαιογράφους της περιφέρειας.

Αξίζει να αναφερθεί για καλύτερη κατανόηση, πως για πράξεις που ένας πολίτης απευθυνόταν μέχρι σήμερα σε Ειρηνοδικείο, θα γίνονται εις το εξής με την παρουσία του δικηγόρου που έχει επιλέξει να τον εκπροσωπήσει και με έναν δεύτερο δικηγόρο. Ο τελευταίος θα έχει το ρόλο που είχε ο αρμόδιος ειρηνοδίκης. Το οικονομικό κόστος για την υπηρεσία του δεύτερου δικηγόρου, δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες, αλλά θα καλύπτεται από το κράτος, χωρίς όμως ακόμα να γνωρίζει κανείς το πραγματικό κόστος.

Το dikastiko ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ κάνει αναφορά για 200-300.000 υποθέσεις, που ετησίως περνούν από τους δικαστές στους δικηγόρους με το ερανιστικό νομοσχέδιο. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που μπαίνει στις επιτροπές και πάει σύντομα στην Ολομέλεια για ψήφιση, περιγράφεται ως στόχος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Παράλληλα είναι προφανώς ευχαριστημένοι τόσο οι δικαστές όσο βέβαια και οι δικηγόροι. Με ένα σμπάρο...τρία τρυγόνια, που λέει και ο λαός.

 

Σχόλια