ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΜΗΤΕΡΑ


Θύελλα αντιδράσεων στην Ολλανδία μετά την πρόταση αντικατάστασης της λέξης <<Μητέρα>>.

Το Ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο <<τα μάζεψε>> σχετικά με την πρόταση αντικατάστασης της λέξης στο μητρώο πολιτών της χώρας.

Μόλις έγινε γνωστή η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου που είχε υποβληθεί στην Ολλανδική Bουλή ως μέρος ενός πακέτου τροποποιήσεων σχετικά με διατύπωση όρων των υφιστάμενων νόμων και για την αντικατάσταση της λέξης <<Μητέρα>> με την ουδέτερη ως προς το φύλο φράση <<Γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί>>, οι αντιδράσεις ήταν έντονες, αναφέρει η AD.

Σε συνέντευξή του ο βουλευτής Αντρέ Φλακ απαίτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών για την <<εξαιρετικά ευαίσθητη αλλαγή>> που  η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει μέσα στη δέσμη προτάσεων για να περάσει απαρατήρητη.

Πρόκειται για ένα λάθος που θα διορθωθεί σύντομα με ένα υπόμνημα προς τη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές, έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο Ούγκο ντε Γιονγκ, υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων και συνέχισε: Η λέξη Μητέρα είναι πολύ όμορφη και της αξίζει μια θέση στη νομοθεσία μας.

Η αλλαγή εξηγήθηκε ως αναγκαία προσαρμογή εξαιτίας μιας τροποποίησης που έγινε στο σύστημα καταχώρησης του μητρώου πολιτών το 2022. Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε μια εξαίρεση για τα transgender άτομα που γίνονται γονείς, έτσι ώστε κάποιος με τα βιολογικά χαρακτηριστικά μιας γυναίκας να μην χαρακτηρίζεται ως μητέρα, όταν η εγγραφή αυτού του ατόμου το κατηγοριοποιεί ως άνδρα, κατόπιν δικής του αίτησης. Η φράση <<Γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί>>, χρησιμοποιείται τότε αντί για τη λέξη Μητέρα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.


 

 

Σχόλια