ΤΕΞΑΣ. ΣΥΝΟΡΑ. ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΣΥΡΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ


Στα σύνορα με το Τέξας, μεγάλη ομάδα μεταναστών, έκοψε το σύρμα προφύλαξης και όρμησε στο τείχος των συνόρων, δήλωσε η συνοριακή περίπολος. Αποτέλεσμα να συγκρουσθούν με την Εθνική Φρουρά του Τέξας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτειακής αρχής,  μεταξύ του ποταμού Ρίο Γκράντε, το φυσικό όριο μεταξύ Τέξας και Μεξικού και του συνοριακού τείχους στην πόλη του δυτικού Τέξας Ελ Πάσο, ένα πλήθος δεκάδων μεταναστών παραμέρισε μέρος οδοφράγματος που είχε εγκαταστήσει η Εθνική Φρουρά. Αφού παραβίασαν το συρμάτινο φράγμα, οι μετανάστες έφτασαν σε ένα ψηλό τμήμα του συνοριακού τείχους, το οποίο ήταν αδιαπέραστο. Αυτό έγινε γύρω στις 11 π.μ. τοπική ώρα, ανέφερε η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Οι πράκτορες της συνοριακής περιπολίας στη συνέχεια πήραν τους μετανάστες στο παρακείμενο συνοριακό τείχος και τους μετέφεραν στον κεντρικό σταθμό επεξεργασίας.

Ο νόμος επιτρέπει στους μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα ενώ το αίτημά τους για άσυλο προωθείται. Η απέλασή τους διεκπεραιώνεται εάν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Το επεισόδιο συνέβη καθώς ένας νόμος του Τέξας περνάει μέσα από τα δικαστήρια. Νόμος που θα επιτρέπει στην πολιτειακή αστυνομία να συλλαμβάνει και να απελαύνει μετανάστες που περνούν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό.  

Το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο πρώην πρόεδρος Τραμπ πίεσε επιτυχώς τους Ρεπουμπλικάνους να μπλοκάρουν ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο που περιελάμβανε τα πιο σκληρά μέτρα ασφαλείας των συνόρων εδώ και δεκαετίες. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την πρόσφατη ροή ρεκόρ μεταναστών, ενώ ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους ότι σκόπιμα σαμποτάρουν μια δικομματική προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας και σύμμαχος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο X λίγο μετά το επεισόδιο ότι οι αξιωματικοί «ανέκτησαν γρήγορα τον έλεγχο και διπλασιάζουν τα συρμάτινα φράγματα».

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

AFP

Σχόλια