ΣΟΒΑΡΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΗ ΣΑΡΚΑ

Μία μυστηριώδης ασθένεια που <<τρώει σάρκα>>  και σκοτώνει περίπου το 30% των ανθρώπων που μολύνονται, εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ιαπωνία.

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, εντοπίστηκαν περίπου 378 περιπτώσεις συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS). Οι πληροφορίες που υπάρχουν, μιλάνε για 941 κρούσματα το 2023. Οι ανησυχίες είναι έντονες αφού οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ενώ σύμφωνα με ιατρικούς υπολογισμούς φέτος πρόκειται να ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό.

Η ασθένεια προκαλείται από μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου που προκαλεί τον στρεπτόκοκκο Α, τη λοίμωξη του λαιμού από στρεπτόκοκκο Α, που είναι κοινή στα παιδιά. Λοιμώξεις φέτος έχουν ανιχνευθεί σε όλους τους νομούς της χώρας εκτός από δύο. Αυτό που είναι ανησυχητικό οφείλεται στο ότι οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί ότι επί του παρόντος δεν είναι καθόλου ενήμεροι σχετικά με το τι είναι αυτό που την προκαλεί. Εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τις μορφές στρεπτόκοκκου με σοβαρή και ξαφνική έναρξη. <<Δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε>>.

Οι επαναλαμβανόμενες παθήσεις του Strep A, επηρεάζουν περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα προβλήματα σχετικά με την καρδιά. Η κατάσταση εντοπίζεται μέσω στενής επαφής.

Ενώ οι ηλικιωμένοι θεωρείτε ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID. Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το ένα τρίτο, (21), πέθαναν, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.

Ο Ken Kikuchi, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Γυναικείο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι ανησυχεί πολύ για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές επεμβατικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις. Πιστεύει ότι η επαναταξινόμηση του Covid-19 ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων από streptococcus pyogenes. Αυτό, πρόσθεσε, είχε οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν βασικά μέτρα για την πρόληψη λοιμώξεων, όπως η τακτική απολύμανση των χεριών. <<Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχουν μολυνθεί από το Sars-CoV-2 - τον ιό που προκαλεί τον Covid-19-, είπε ο Kikuchi στον Guardian. Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τον Covid-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. <<Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διηθητικών πυογόνων ασθενειών του στρεπτοκοκκικού και να τις θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο>>. 

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, όπως αυτές του Covid-19, μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και σωματικής επαφής. Το βακτήριο μπορεί επίσης να μολύνει ασθενείς μέσω πληγών στα χέρια και τα πόδια. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, αλλά οι ασθενείς με τη πιο σοβαρή διηθητική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α είναι πιθανό να χρειαστούν συνδυασμό αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, μαζί με εντατική ιατρική φροντίδα.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας συνιστά στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις ίδιες βασικές προφυλάξεις υγιεινής κατά του στρεπτόκοκκου Α που έγινε μέρος της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ 

Guardian

Japan Times

ΦΩΤΟ  Bsip Sa/Alamy

 

 


Σχόλια