ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

 


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο βομβάρδισαν τοποθεσίες των Χούτι στην Υεμένη, όπως μετέδωσε το Αljazeera, καθώς η ομάδα των Υεμενών ανταρτών Χούθι ενέτεινε τις επιθέσεις της σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Βομβαρδίστηκαν χθες λιμάνια και πόλεις της Δυτικής Υεμένης με αποτέλεσμα να στοιχίσουν τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους δήλωσε εκπρόσωπος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Από τα μέσα του Ιανουαρίου, οι Αμερικανικές και οι Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων και οπλικών συστημάτων των ανταρτών στην Υεμένη, προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις τους εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που ελέγχεται από τους Χούθι, χθες έγιναν τουλάχιστον 17 αεροπορικά πλήγματα σε περιοχές ελεγχόμενες από το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ (Υποστηρικτές του Θεού). Βομβαρδίστηκε και το κυριότερο κυριότερο λιμάνι της χώρας στην πόλη Χοντάιντα, αλλά και αυτό της πόλης Ρας Ίσα.

Οι Χούθι που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη τη Βόρεια Υεμένη υποστηριζόμενοι από το Ιράν, βάζουν από τα μέσα Νοεμβρίου στο στόχαστρο πλοία, ιδίως των ΗΠΑ και τις Βρετανίας, με αποτέλεσμα μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιδρομές για την εξάλειψη στόχων των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν εμπορικά και πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Σχόλια