ΕΕ. ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΟΙΝΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

 


Παρά του ότι πολλοί Ευρωβουλευτές  εξέφρασαν ανησυχίες και προβληματισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά και τα δικαιώματα του πολίτη εντός της Ένωσης, το λεγόμενο πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας, ενεκρίθη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 335 ψήφους υπέρ και 190 κατά. Στη συνέχεια για να έρθει σε λειτουργία, χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Μετά την ψηφοφορία, δημοσιεύθηκε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι η εγγραφή στο νέο πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας πρός το παρόν θα είναι εθελοντική. Έτσι όσοι αρνούνται να αναλάβουν την συγκεκριμένη εικονική ταυτότητα να μην αντιμετωπίζουν καμία επίπτωση.

Το νέο σύστημα θα επιτρέπει στους χρήστες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο, χωρίς τη χρήση ιδιωτικού λογισμικού. Οι εμπνευστές του μιλάνε για αντιμετώπιση πχ της γραφειοκρατίας, αφού τα πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας θα είναι προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια με τη μορφή εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταυτοποιούνται με ψηφιακό τρόπο, έχοντας τη δυνατότητα αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων ταυτότητας και επισήμων εγγράφων σε ψηφιακή μορφή.

Βέβαια δεν μπορούν να πεισθούν όλοι οι πολίτες της ΕΕ για την <<αγαθότητα>> της νέας ψηφιακής ταυτότητας, κάτι που σίγουρα θα φανεί από τους αρχικά συμμετέχοντες στο νέο μοντέλο ταυτοποίησης. 

Ο Μίχελ Χόχεφεν της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών έκανε λόγο για προσβολή της δημοκρατίας, αναφέροντας: Παρά την πρόταση της πλειοψηφίας στην Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων, η κυβέρνησή μας ψήφισε υπέρ της ΕΕ. Γιατί υπάρχουν ακόμα τα Εθνικά κοινοβούλια αν τα αγνοούν;

Πολλοί εκ των Ευρωβουλευτών πρότειναν, πίσω από τα νέα πορτοφόλια να υπάρχει ανοιχτός κώδικας, κάτι που θα βοηθήσει στη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία τους. Ο Φλαμανδός βουλευτής της ομάδας <<Ταυτότητα και Δημοκρατία>> Χέρολφ Άνεμανς, είπε στην ομιλία του ότι το προτεινόμενο σύστημα, βαίνει πρός μία κοινωνία επιτήρησης βασισμένη στο Κινεζικό μοντέλο. Την κοινωνία των κωδικών. Το ψηφιακό πορτοφόλι για όλους τους πολίτες αποτελεί κίνδυνο για τις ελευθερίες και την ιδιωτική μας ζωή, συνέχισε ο ίδιος, εκφράζοντας και τη δική του διαφωνία.


Σχόλια