ΓΑΥΔΟΣ. 70 ΚΑΤΟΙΚΟΙ + 800 ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


<<Για τα πρότυπα των μικρών Ελληνικών νησιών, η Γαύδος είναι μικροσκοπική. Σε έναν πληθυσμό κάτω των 70 ατόμων, υπάρχουν μόνο δύο οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Οι υπόλοιποι είναι ηλικιωμένοι που ζουν κυρίως μόνοι. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε 150 άτομα που έφτασαν από τη Λιβύη με τρία γεμάτα σκάφη. Μας πιέζουν στα όριά μας γιατί δεν υπάρχει υποδομή για να τους στεγάσει στη Γαύδο>>, αναφέρει  στη Guardian η δήμαρχος κα. Λίλιαν Στεφανάκη. <<Είναι ένας μικρόκοσμος που στα βάθη του χειμώνα τον εξυπηρετούν ένα μόνο σχολείο, ένας φούρνος, δύο μίνι μάρκετ και τέσσερις ταβέρνες-καφενεία. Το απομακρυσμένο νησί – που χωρίζεται από τις ακτές της Κρήτης από συχνά απρόβλεπτα νερά στο Λιβυκό Πέλαγος – παρακολουθεί ο Ευσέβιος Δασκαλάκης, ο οποίος για μεγάλο μέρος του χρόνου είναι ο μοναδικός αστυνομικός του>>, συνεχίζει η εφημερίδα.

Στο άρθρο της Guardian αναφέρεται επίσης, ότι από τους 9.502 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο, περίπου 1.186 Αιγύπτιοι, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί έφτασαν με πλοία στην περιοχή της Κρήτης και της Γαύδου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πέρυσι,κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι αφίξεις ήταν μηδενικές, γεγονός που αναδεικνύει μια νέα οδό λαθρεμπορίας στη Μεσόγειο.

Ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 187%, σύμφωνα με αξιωματούχους. 


Μέχρι τις 17 Μαρτίου, όταν η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, τα σκάφη έρχονταν πυκνά και γρήγορα, δήλωσε ο μοναδικός αστυνομικός του μικρού νησιού, ο κ. Δασκαλάκης, συνεχίζοντας: Από τότε που ο Έλληνας πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν στο Κάιρο για να υπογράψουν τη συμφωνία, υπήρξε μια αισθητή ηρεμία. Είναι μια ανακούφιση, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς χρονικό διάστημα θα διαρκέσει.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Guardian


Σχόλια