ΗΠΑ. 16 ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ APPLE KAI ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ


Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστηριζόμενο από συνολικά 16 εισαγγελείς της Περιφέρειας της Κολούμπια, υπέβαλε σήμερα αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού Apple. 

Η νομική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Apple, είναι ότι μονοπωλεί την αγορά των smartphone. Αυτή είναι μια κίνηση που θα μπορούσε δυνητικά να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την εταιρεία. 

Στο επίκεντρο της αγωγής των ΗΠΑ κατά της Apple βρίσκεται ο ισχυρισμός εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η Apple έχει εμπλακεί σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές εδώ και αρκετό καιρό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την Apple ότι προσπαθεί να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά των smartphone.

Η καταγγελία κατά του τεχνολογικού γίγαντα υπογραμμίζει τον έλεγχο που ασκεί η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια στο App Store της. Η Apple είναι γνωστό ότι χρεώνει έως και 30 τοις εκατό προμήθεια επί των πωλήσεων. Αυτή είναι μια πρακτική που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης τόσο με τους προγραμματιστές εφαρμογών όσο και με τους ανταγωνιστές της αγοράς Android. Αυτή η πρακτική, γνωστή και ως «φόρος της Apple», θεωρείται πλέον από τις αμερικανικές αρχές ως σημαντικό εμπόδιο στον ανταγωνισμό. Αποτέλεσμα, οι προγραμματιστές να αναγκάζονται να συμμορφωθούν με τους αυστηρούς κανόνες της Apple ή να αντιμετωπίσουν αποκλεισμό από τη σημαντική αγορά της.

Αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στην Apple πρόστιμο άνω του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,95 δισεκατομμύρια δολάρια) για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για τη διανομή εφαρμογών ροής μουσικής σε χρήστες iPhone και iPad μέσω του App Store της».

Η έκβαση αυτής της σημαντικής αγωγής θα μπορούσε να έχει βαθιές επιπτώσεις για τους καταναλωτές στο εγγύς μέλλον. Εάν οι προσπάθειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι επιτυχείς, ενδέχεται να δούμε έναν πιο αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά των smartphone. Όπως σε κάθε άλλη αγορά, ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, περισσότερη καινοτομία και περισσότερες επιλογές για όλους.

Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων που θα λειτουργούν πιο ελεύθερα και αποτελεσματικά στο iOS. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστρέψει τελικά τον «περιτοιχισμένο κήπο» που η Apple έχει κατηγορηθεί ότι δημιούργησε γύρω από το οικοσύστημα της την τελευταία δεκαετία.

Καθώς αυτή η νομική μάχη εκτυλίσσεται, θα παρακολουθείται στενά από παρατηρητές του κλάδου, ανταγωνιστές και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

Greek Reporter



Σχόλια