ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω καταδικαστικού ψηφίσματος, κάνει νύξη για ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου. Κάλεσε δε την Κομισιόν να αναλάβει δράση. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές. Είχε κατατεθεί από κοινού από 4 ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου: Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες και Renew. Νωρίτερα κατατέθηκε ένα αντι-ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωβουλής. <<Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραίβάζ τον Απρίλιο του 2021 και καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις από υψηλόβαθμους πολιτικούς. Παραβιάζεται το απόρρητο των επικοινωνιών τους με λογισμικό υποκλοπής spyware και απειλούνται με καταχρηστικές μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένων μηνυτών από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού της χώρας>>.

Το ψήφισμα αναφέρει έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών και εκφράζει ανησυχίες για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Εισαγγελία της ΕΕ.

Εκφράζονται ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τον τρόπο διανομής των κρατικών επιδοτήσεων σε ενημερωτικά μέσα.

 Το Ευροκοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των απειλών για την εθνική ασφάλεια, ώστε με αυτή την δικαιολογία να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ευρωβουλευτές. Στο λεγόμενο <<Predatorgate>>, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και να γίνουν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. <<Ζητούμε να μην ισχύσει η νομοθεσία που θέτει την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού>>.

Το Κοινοβούλιο κάνει λόγο για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και ελλείψεις στις επακόλουθες έρευνες και στις δικαστικές αποφάσεις,  όπως και εικαζόμενη διαφθορά στη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων σε αυτές. Αναφέρεται και στη μεταχείριση των μεταναστών, στα συστηματικά pushbacks και στις εκστρατείες συκοφάντησης ακτιβιστών που ενεργοποιούνται στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

<< Ενόψει όλων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα μέσα που διαθέτει για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια>>.

Σχόλια