ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΘΕΡΜΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ.


ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ 

Νέες μελέτες, έρευνες και υπολογισμοί φέρνουν τα πάνω κάτω σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπερυπολογιστής κατέδειξε ότι ένα βασικό θερμό ρεύμα του Ατλαντικού φέρνει τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης της υπερθέρμανσης της γής. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει στην κατάρρευση ορισμένων ωκεάνιων ρευμάτων στον Ατλαντικό. Ολλανδοί ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο μεσημβρινό ρεύμα ανατροπής του Ατλαντικού (AMOC).
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science Advances. Το AMOC βρίσκεται ήδη κοντά σε ένα <<καταστροφικό σημείο καμπής>>, το οποίο θα είχε ανησυχητικές επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και στον παγκόσμιο καιρό. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν δραματικά και σε άλλες να πέσουν σημαντικά.
Χρησιμοποιώντας πολύπλοκα συστήματα υπολογιστών, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα είδος σήματος έγκαιρης προειδοποίησης για να ανιχνεύσουν την κατάρρευση του AMOC.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 

Η θέρμανση του ωκεανού και η εισροή γλυκού νερού που προκαλείται από το λιώσιμο των πάγων διαταράσσουν την ισορροπία της θερμότητας και του αλατιού. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει τα ρεύματα ή ακόμα και να τα ακινητοποιήσει. Από την άλλη στην Γροιλανδία, πάγοι άρχισαν να επανέρχονται.

<<Μπορούμε τουλάχιστον να πούμε ότι κινούμαστε προς το οριακό σημείο της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Renè van Westen, επιστήμονας της θάλασσας και της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και κύριος συγγραφέας της εργασίας. Υπήρχε ήδη μια στάση πριν από 12.000 χρόνια. Ο λόγος ήταν το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Εάν αυτό συνέβαινε ξανά, οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες. Ο ίδιος περιέγραψε το κλιματικό μοντέλο στο αμερικανικό κανάλι ειδήσεων CNN ως πραγματική ανακάλυψη.

Μια κατάρρευση του AMOC θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές διαφορές θερμοκρασίας σε μέρη της Ευρώπης. Είναι πιθανό να πέσει η θερμοκρασία έως και 30 βαθμούς Κελσίου μέσα σε έναν αιώνα. Αυτό θα οδηγούσε σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα μέσα σε μία έως δύο δεκαετίες. Η Ευρώπη θα γινόταν ψυγείο. Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες θα αυξάνονταν στο νότιο ημισφαίριο και στην περιοχή του Αμαζονίου οι εποχές των βροχών και της ξηρασίας θα μπορούσαν να αντιστραφούν, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα. Η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί κατά περίπου ένα μέτρο καθώς η τήξη του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής θα μπορούσε να επιταχυνθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τον van Westen, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Για παράδειγμα, η προσομοίωση δεν έλαβε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η αυξανόμενη ρύπανση στη γη επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Όπως γράφει το Γερμανικό focus, μια μελέτη του 2021, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η AMOC είναι πιο αδύναμη σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 1.000 χρόνια. Μια αμφιλεγόμενη επιστημονική εργασία δύο Δανών ερευνητών πέρυσι πρότεινε μάλιστα ότι η κατάρρευση θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2025.




Σχόλια