ΚΥΠΡΟΣ. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ


Απόσυρση παιδικού βιβλίου μέ τίτλο <<Οικογένεια είναι…>> της Κατρίνα Τσάνταλη, των εκδόσεων Διόπτρα, με εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη, είχαμε στη Λευκωσία μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες γονέων. Το βιβλίο παρουσιάζει οικογένειες ομοφυλόφυλων ζευγαριών.


Οργισμένη ήταν η αντίδραση πολιτών-μελών της ομάδας <<Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών>>, που έστειλαν επιστολή  στην Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με τίτλο Ανάρμοστο και ανήθικο υλικό σε νηπιαγωγεία, ζητώντας την απόσυρση αντίστοιχων βιβλίων από σχολικές βιβλιοθήκες, διότι προσβάλλεται ο παραδοσιακός θεσμός της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα, η δε ύπαρξη του βιβλίου στη σχολική βιβλιοθήκη, αποτελεί ύπουλη προσπάθεια ψυχικού εκφυλισμού των παιδιών και προαγωγή τους στα ψυχανώμαλα πρότυπα του οποιουδήποτε.


Ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Μάριος Στυλιανίδης, προέβει στις ακόλουθες δηλώσεις: Μεταξύ των 50 βιβλίων ήταν και το συγκεκριμένο και από φέτος τον Σεπτέμβρη, το συγκεκριμένο νηπιαγωγείο έκανε ένα πρόγραμμα δανειστικής βιβλιοθήκης για να παίρνουν τα παιδιά κάποια από αυτά τα βιβλία, δηλαδή το κάθε παιδί να παίρνει ένα βιβλίο σπίτι κάποιες μέρες, να το διαβάζει με τους γονείς. Για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μία μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί.

Οι Εκδόσεις Διόπτρα σε ανακοίνωση αναφέρουν: Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα πολιτών στην Κύπρο χαρακτήρισε ανήθικο και ανάρμοστο το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη <<Οικογένεια είναι…>>, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας. Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι έγινε διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών, σημειώνοντας ότι <<Ναι, όντως ευσταθεί ότι αυτό το βιβλίο δόθηκε σε νηπιαγωγείο>>. Ναι, προκαλεί. Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του ίσως να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

 

 

Σχόλια