ΟΙ ΔΑΝΟΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΗ ΔΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


Η Κυβέρνηση της Δανίας θα προχωρήσει στην κατεδάφιση ολόκληρων γειτονιών που καταλαμβάνονται από μη Δυτικούς πολίτες, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία <<Γειτονιές Γκέτο>>, από οικογένειες που συνήθως προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, βάση του συντελεστή Gini.

Ο συντελεστής Gini, μετρά την ανισότητα μεταξύ των αξιών κατανομής εισοδήματος. Ένας μηδενικός συντελεστής εκφράζει την τέλεια ισότητα, όπου όλες οι τιμές είναι ίδιες. Ο συντελεστής έχει ανέβει επικίνδυνα για τα δεδομένα της Δανίας, φτάνοντας το επίπεδο 30, επίπεδο που πλησιάζει εκείνο των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Η Δανία ήταν πρωτοπόρος αυτού του δείκτη με επίπεδα μεταξύ 22 και 25. Τα τελευταία χρόνια, ο συντελεστής Gini έχει αυξηθεί απότομα, υποδηλώνοντας ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού δημιουργείται στη χώρα μία άνιση κοινωνία με λιγότερη ασφάλεια. Αυτό οδηγεί την κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα κατά των γκέτο.

Τώρα περισσότερες από 4.000 δημόσιες κατοικίες θα πρέπει να εκκενωθούν ή να κατεδαφιστούν, ενώ  430 έχουν ήδη κατεδαφιστεί.

Τα κοινωνικά μέσα έχουν κατακλυστεί από εικόνες κατεδαφίσεων τέτοιων περιοχών. Πολλοί από τους προερχόμενους από την Ασία και την Αφρική, αναγκάζονται τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος της Δανίας. Έτσι χιλιάδες διαμερίσματα θα κατεδαφιστούν, θα πωληθούν σε ιδιώτες ή θα αντικατασταθούν από νέες κατοικίες που προορίζονται για μη μετανάστες.

Σε άρθρο τους οι The New York Times, που ασχολούνται εδώ και αρκετό καιρό με το θέμα, αναφέρουν πως περιοχές όπως το Vollsmose, προάστιο του Odense, όπου πάνω από τα δύο τρίτα των κατοίκων προέρχονται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, η εντολή της κυβέρνησης μεταφράζεται σε εκτεταμένες κατεδαφίσεις. Έτσι θα περιορισθούν οι επιλογές στέγασης για εθνοτικές μειονότητες και ανέργους ή άτομα χαμηλού εισοδήματος. Τα Δανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν το πρόγραμμα <<το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα αυτού του αιώνα>>. Οι επικριτές λένε ότι είναι <<κοινωνική πολιτική με μπουλντόζα>>. Η κυβέρνηση ανταπαντάει ότι το σχέδιο έχει σκοπό να διαλύσει παράλληλες κοινωνίες – διαχωρισμένους θύλακες, όπου οι μετανάστες δεν συμμετέχουν στην ευρύτερη κοινωνία ή δεν μαθαίνουν Δανικά, ακόμη κι αν επωφελούνται από το γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας της χώρας.

Για τους Δανούς, κριτήριο για την αναφορά γκέτο, είναι ότι το ποσοστό των κατοίκων που είναι μετανάστες ή απόγονοι μεταναστών από μη δυτικές χώρες δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50%. 

Σχόλια