ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΗΤΡΩΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ


Η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτικά στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι στην χώρα. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων. Θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τα ακίνητα. Εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, πoιά είναι τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, καθώς και όλα τα στοιχεία των ενοικιαστών.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν χωρίς παρέμβαση από τους φορολογούμενους. Εάν στην διασταύρωση των στοιχείων υπάρχουν διαφορές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις διορθώσουν.

Στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων, αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό φορολογούμενων που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια στο Ε9 ή κατέχουν αυθαίρετα κτίσματα προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και τελών, όπως ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, δημοτικά τέλη. 

Αναδρομικοί φόροι και πρόστιμα θα επιβληθούν στους παραβάτες. Τα στοιχεία τους θα αποσταλούν στις πολεοδομικές αρχές, ώστε να επιβάλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο του 2024.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, αλλά και κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου. Θα είναι διασυνδεδεμένο με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων. Για τούς ενοικιαστές οι δαπάνες για πληρωμές μισθωμάτων θα συμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1.

 

Σχόλια