ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ


Ο Πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος
Ρόμπερτ Πέτερ Μπάουερ, μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι παρόλο που το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις-μέλη προετοιμάζονται για σύγκρουση με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν και αυτοί ρόλο να διαδραματίσουν.

Ο δυτικός κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, τόνισε ο Ρομπ Μπάουερ. Χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ να μεταμορφώσει το μοντέλο των πολεμικών επιχειρήσεών του. <<Κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις και οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ζούσαν σε μια εποχή στην οποία όλα ήταν σε αφθονία, προβλέψιμα, ελέγξιμα και επικεντρώνονταν στην αποδοτικότητα. Κατόπιν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, θα πρέπει να προσαρμόσουν τον τρόπο σκέψης τους σε μια εποχή στην οποία οτιδήποτε μπορεί να συμβεί την κάθε στιγμή, μια εποχή στην οποία χρειάζεται να περιμένουμε το απρόσμενο, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα.

Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως έρχεται πόλεμος με την Ρωσία μετά την διαφαινόμενη συντριβή του Ουκρανικού Στρατού, παρά τη μεγάλη βοήθεια της Δύσης. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου, πρέπει όμως και οι πολίτες να είναι έτοιμοι για μια σύγκρουση που θα απαιτούσε ριζική αλλαγή στη ζωή τους. Μεγάλος αριθμός αμάχων θα πρέπει να κινητοποιηθεί σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα για τη διαχείριση της διαδικασίας, είπε μεταξύ άλλων ο Ρομπ Μπάουερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph.

Ο ξένος τύπος προειδοποιεί για έναν γενικευμένο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, όπως πχ. το  περιοδικό Der Taggespiegel και το Politico. Δημοσίευμα της Bild, μίλησε για πόλεμο το καλοκαίρι του 2025, ενώ χθές 19 Ιανουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, υποστήριξε ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια.

Σχόλια