ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΨΥΓΕΙΑ ΚΑΙ AIR CONDITION


Aντικατάσταση του 70% των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούν χλωροφθορανθράκες (HFC), ψυγεία και κλιματιστικά αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να σωθεί το σωμένο όζον, αφού οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πάνω από την Ανταρκτική, ότι η τρύπα του όζοντος από το 2019 μεγαλώνει με ελάχιστους ρυθμούς και όχι με αυτούς που μεγάλωνε παλαιότερα. Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus αναφέρει ότι σήμερα είναι κάτω από το μισό της έκτασης που έχει συνήθως.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κατανάλωση χλωροφθορανθράκων  θα καταργηθεί πλήρως μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει ότι το 70% των ψυγείων και των air condition που χρησιμοποιούνται στις χώρες της Ένωσης θα πρέπει να πεταχτούν για να αντικατασταθούν από καινούργιας τεχνολογίας. 

Με έναν σημερινό υπολογισμό, οι εταιρείες που κατασκευάζουν ψυγεία και συσκευές ψύξης- θέρμανσης για οικιακή χρήση και χρήση από ΙΧ, θα ωφεληθούν περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε πραγματικές τιμές, το 2018 η τρύπα του όζοντος κάλυπτε έκταση 7,7 εκατ. τετραγωνικών μιλίων. Το 2019, μειώθηκε στα 1,9 τετραγωνικά μίλια.




Σχόλια