ΥΠΕΡΑΚΤΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ



ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι όμιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά, υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας <<ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε>> που διαθέτει την Άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο 216 ΜW, που θα κατασκευαστεί ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, στην θαλάσσια περιοχή και θα είναι σταθερής έδρασης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταστεί μοναδικός μέτοχος της <<ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε>>.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων έχει εκδώσει Άδεια Έρευνας που αφορά στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης. Η περιοχή έρευνας εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών.

Κατά την κυβερνητική πλευρά, το έργο αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την εθνική οικονομία, ενώ θα υπάρξουν πράσινες θέσεις εργασίας για επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση. Η έμφαση στο εξής θα δοθεί στα αιολικά πάρκα, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη. 

Όπως αναφέρει το e-evros, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), προκρίνει 12 περιοχές ως δυνητικές για την ανάπτυξή τους εκ των οποίων οι 6 θα υποδεχτούν σε πρώτη φάση έργα με ορίζοντα ανάπτυξης το 2030. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι μία ξεχωριστή περίπτωση που θα φιλοξενήσει πιλοτικά έργα 600 MW. Τα <<σκήπτρα>> της νέας αγοράς, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Εθνικό πρόγραμμα, κρατάει η Κρήτη, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου που μπορεί να φιλοξενήσει 550 MW και αμέσως μετά το ΒΑ Αιγαίο στη θαλάσσια ζώνη Λέσβου-Σκύρου-Κύμης όπου προβλέπεται η εγκατάσταση 300 MW. Η υπεράκτια αιολική ισχύς των Κυκλάδων παρά το υψηλό δυναμικό της, περιορίζεται λόγω τουριστικής ανάπτυξης και πιθανολογούμενων κοινωνικών αντιδράσεων στα 250 MW και στην περιοχή μεταξύ Σύρου και Νάξου, ενώ στον <<χάρτη>> των δυνητικών περιοχών μπαίνει και το Ιόνιο που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, καθώς δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού. Το εθνικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε την περιοχή των Διαπόντιων Νησιών στο βορειοδυτικό Ιόνιο για την ανάπτυξη έργων ισχύος 200 MW.

Eκτός της πρώτης φάσης ανάπτυξης έμειναν για εθνικούς λόγους περιοχές με πλούσιο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό, όπως το Ανατολικό Αιγαίο στον άξονα Λέσβου – Χίου-Σάμου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αη Στράτη, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων.

Σχόλια