ΑΡΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΣΑ. ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ.


ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΑ ΕΔΡΑΝΑ.

Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού και ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, από την κυβέρνηση Ράμα, φέρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Αλβανία. Η Αλβανική βουλή αποφάσισε σύλληψη και παραπομπή του Μπερίσα σε δίκη για διαφθορά, με 75 ψήφους, μετά από αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέχει 74 από τις 140 έδρες στο εθνικό νομοθετικό σώμα της Αλβανίας

Μετά την απόφαση αυτή, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αναποδογύρισαν έδρανα και άναψαν καπνογόνα εν μέσω συνθημάτων, επικρατώντας χάος. Ο ίδιος ο Μπερίσα κάλεσε τους οπαδούς του σε διαρκείς διαδηλώσεις μη υπακοής στο κράτος, μέχρι την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος Ράμα, όπως ανέφερε. Η απόφαση χαρακτηρίσθηκε ως εγκληματική, αφού παραβιάζει το Σύνταγμα. Η Washington Post γράφει ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με φρουρούς ασφαλείας, καθώς ο Μπερίσα αρνήθηκε να μιλήσει στο κοινοβούλιο. <<Αυτή η απόφαση δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της, να καταστρέψει την αντιπολίτευση, μάλλον θα κινητοποιήσει την αντιπολίτευση με το σύνθημα, τώρα ή ποτέ>>, είπε ο Μπερίσα.

Ο Σαλί Μπερίσα, είχε επιβολή περιοριστικών όρων, με υποχρεωτική εμφάνιση στην αστυνομία, κάτι που δεν τήρησε. Τώρα ενδεχομένως να του επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός, αφού λόγω ηλικίας, είναι 79 ετών και δεν μπορεί να προφυλακιστεί.
Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο στον ίδιο και την οικογένειά του, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τον κατηγορεί ότι είχε εμπλακεί ενώ ήταν πρωθυπουργός σε διαφθορές για δικό του όφελος και για τον πλουτισμό συγγενών και πολιτικών συμμάχων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

 

Σχόλια