Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

 


Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας το Βίλνιους βρέθηκε χθές Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, για να υπογράψει συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του Αρβίντας Ανουσάουσκας προκειμένου να καθοριστούν οι όροι, ώστε 4.800 Γερμανοί στρατιώτες και 200 πολίτες να εδρεύουν στη χώρα, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία και ακριβώς στη γραμμή του πυρός, εάν το Κρεμλίνο εξαπολύσει επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των άλλων ο ο Γερμανός υπουργός Άμυνας ανέφερε: Με αυτήν την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε την ηγετική ευθύνη της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Η ταχύτητα ανάπτυξης του πρότζεκτ δείχνει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία κατανοεί τη νέα πραγματικότητα ασφάλειας. Το ανατολικό μέτωπο έχει πλέον μετακινηθεί ακόμη πιο ανατολικά και είναι καθήκον της Γερμανίας να το προστατεύσει.

Το Politico κάνοντας αναφορά στο γεγονός, συμπεραίνει ότι το Βερολίνο ανεξάρτητα από την ικανότητα του εξοπλισμού και τις χρηματοδοτικές ανησυχίες<<πιέζει στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα πάνω στο θέμα αυτό>>. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί σε αυτό το έργο, σηματοδοτώντας τη βούληση της να προστατεύσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και να μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μια ετοιμoπόλεμη δύναμη.

Ένα πρόβλημα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη είναι οι φόβοι που εκφράζονται κατά πόσον χωρίς μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και χωρίς τα κύρια συστήματα μάχης Leopard 2 τα οποία στάλθηκαν στην Ουκρανία, η ταξιαρχία θα είναι έτοιμη για άμυνα, όπως προειδοποίησε ο Roderich Kiesewetter, της αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών και βετεράνος συνταγματάρχης με 27 χρόνια υπηρεσίας. Το κόστος συντήρησης αυτής της μονάδας στη Λιθουανία θα είναι (μηνιαίως) της τάξεως των 25-30 εκατομμυρίων ευρώ. Η πλήρης ταξιαρχία θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη έως το 2027. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανταπαντά ότι τα Leopard 2 θα αντικατασταθούν.

ANΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ

Politico

Hellasjournal


Σχόλια